Kiinassa kiellettiin grillaaminen: ”Naurettavaa, mitä seuraavaksi?”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kiinan suurkaupunkien saastetilanne on muuttunut nopeasti vaaralliselle tasolle. Hengitysilma on ollut esimerkiksi Pekingissä jo pitkään vaarallisen saasteista. Parempaa ilmanlaatua yritetään saavuttaa muun muassa erilaisilla kansalaisille asetettavilla rajoituksilla.

Viimeisimpänä keinona Pekingissä kiellettiin ruoan grillaaminen.

– Tämä on kerta kaikkiaan naurettavaa! Meidät pakotetaan pukeutumaan kasvosuojiin ja kielletään ulkona oleminen, nyt kielletään grillaaminen. Mitä seuraavaksi?, kyselevät grillattua ruokaa rakastavat kiinalaiset netin keskustelupalstoilla.

Grillaamiseen liittyvä toiminta on kielletty maassa apukeinona ilmanlaadun parantamiseksi. Kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan suurin osa Kiinan saasteista muodostuu kivihiilestä ja pakokaasuista.

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut huolensa kiinalaisten kaupunkien ilmanlaadusta, joka on vajonnut terveyttä uhkaavalle tasolle. Pahimmillaan ilmansaasteita on ollut ilmassa 300 kertaa raja-arvoa enemmän.