Arvostelu: Les Misérables

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Alkuvuoden odotetuin elokuvaspektaakkeli on Viktor Hugon Kurjat-teokseen ja aikamme menestyneimpiin näyttämömusikaaleihin perustuva Les Misérables. Kolme Oscar-pystiä napannut melodraama koreilee muun muassa näyttävällä näyttelijäkastillaan, visuaalisella elämyksellisyydellään ja mahtipontisella musiikilla.

Valkokankaalle tuotu 1800-luvun Ranskan kapinallinen ilmapiiri antaa kiintoisaa kuvaa vallankumouksen aattovuosista. Musiikillisen draaman pääosissa nähdään Hollywood-komistus Hugh Jackman, joka tulkitsee pikkuvarkaudesta tuomitun vangin, Jean Valjeanin, roolin odotetulla syvyydellä.

Suureen osaan pääsevät myös musikaalin muut tähdet, sillä filmatisointi kuvaa monia yhteenkietoutuneita ihmiskohtaloita. Valjean ottaa ehdonalaiseen päästyään Fantine-nimisen naisen (Anne Hathaway) aviottoman Cosette-tyttären vastuulleen. Samalla hän yrittää paeta Russell Crowen esittämää poliisitarkastaja Javertia. Vuosien kuluessa Ranskan kansan tyytymättömyys johtaa siihen, että pariisilaiset opiskelijat nousevat barrikadeille.

Kollektiivista kärsimystä ja selviytymistaistelua kuvaava elokuva esittää kysymyksiä oikeanlaisesta moraalista, tuomitsemisesta ja armosta. Kuninkaan puhe -elokuvasta palkitun Tom Hooperin ohjaama draama on kuitenkin jylhyydessään paikoitellen jopa painostavaa katsottavaa. Sen lauluesitykset eivät myöskään loista taituruudellaan.

Aikuisen Cosetten roolissa nähtävän Amanda Seyfriedin laulutaito todettiin jo Mamma Mia! -elokuvassa, kun taas esimerkiksi muutoin karismaattinen Russell Crowe olisi saanut ottaa muutaman laulutunnin lisää ennen kuvauksia. Niille, jotka eivät ole aiemmin Les Misérables -musikaaliin perehtyneet, kerrottakoon, että koko kaksi ja puolituntinen leffatykitys on läpilaulettu. Vuorosanojen soinnukas lausuminen voi katsojasta riippuen joko kulminoida elokuvakokemuksen näyttävyyden tai sitten ärsyttää liian pitkälle vietynä.

Lajityyppi: Draama, musikaali, romantiikkaOhjaaja: Tom HooperPääosissa: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Helena Bonham Carter, Sasha Baron Cohen.Ensi-ilta: 22.2.2013Kesto: 2h 39 minIkäraja: 12

Pisteet 2/5