The Matrix -elokuvien ohjaajat oikeuteen – idea olikin varastettu?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Andy ja Larry Wachowski tulivat tunnetuiksi viime vuosituhannen lopussa supersuositun The Matrix-elokuvan ja myöhemmin tämän jatko-osien ohjaajina. Kaksikko nousi taannoin uudelleen otsikoihin uuden Pilvikartasto-elokuvansa lisäksi myös siksi, että nykyään Lana-nimellä tunnetun Larryn paljastettiin vaihtaneen sukupuoltaan naiseksi.

Nyt Wachowskin sisaruksia kohtaan on nostettu kanne väitetystä plagioimisesta. Thomas Althouse -nimisen miehen mukaan kaksikko on varastanut ideoita The Matrix -elokuvan jatko-osiin hänen The Immortals -käsikirjoituksestaan. Miehen mukaan hän lähetti toteuttamattomaksi jääneen tekstinsä Warner Bros. -tuotantoyhtiölle jo vuonna 1993.

Thomas Althouse väittää huomanneensa The Matrixin ja käsikirjoituksensa yhtäläisyydet vasta taannoin, sillä hän ei nähnyt Keanu Reevesin tähdittämiä elokuvia ennen vuotta 2010. TMZ-verkkosivuston mukaan mies vaatii oikeudessa Wachowskeilta ja tuotantoyhtiöltä 300 miljoonan dollarin, eli noin 230 miljoonan euron korvauksia sekä osaa elokuvien keräämistä lipputuloista.