Tupakoinnin vaarojen karmaisevin esimerkki kuoli – tietenkin syöpään

Lifestyle Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Tupakoimattomuuteen kannustavissa kampanjoissa käytetään tehokkaana visuaalisena keinona usein shokeeraavia asioita. Monia merkittäviä tupakoinnin vaaroista kertovia kampanjoita tähdittänyt Debi Austin menehtyi viime viikon perjantaina.

Debi Austin kuoli 62-vuotiaana kamppailtuaan 20 vuotta erilaisia tupakoinnin aiheuttamia syöpiä vastaan, The LA Times -lehti uutisoi. Amerikkalaisnainen tuli tunnetuksi ympäri maailmaa vuonna 1996 tupakoinnin vastaisen kampanjan myötä. Alunperin vain Kaliforniassa pyörineessä mainoksessa Austin polttaa tupakkaa kurkunpäänsä poistamisen johdosta syntyneen reiän kautta.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Illinoissa syntynyt Debi Austin aloitti tupakoimisen ollessaan 13-vuotias. Päästessään lukioikään hän poltti jo askin päivässä. Austinilla todettiin kurkunpään syöpä vuonna 1992 sen jälkeen, kun hän oli jo vuosia polttanut kaksi tai kolme tupakka-askia päivässä. Amerikkalaisnainen lopetti tupakoinnin kahdeksan kuukautta vuonna 1996 julkistetun mainoksen jälkeen.

– Debi oli edelläkävijä tupakanvastaisessa taistelussa ja hän esitti suunnatonta rohkeutta jakaessaan tarinansa jotta kalifornialaiset oppisivat tupakoinnin vaaroista, Ron Chapman Kalifornian terveysvirastosta selittää lehdelle.