Kuivaliha testattiin – löytyi viittä väärää lihaa

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Viime viikkoina valmisruokien valmistajat ovat joutuneet häpeissään myöntämään vääristelleensä tuotteidensa ravintosisältöjä yllättävien hevosenlihapaljastusten johdosta. Nyt otsikoissa on eräs kuivaliha, joka koostuikin jostain aivan muusta kuin mitä pakkauksessa luvattiin.

Kyseessä on eteläafrikkalainen kuivaliha, joka valmistetaan perinteisesti paikallisten antilooppien lihasta. University of the Western Cape -yliopiston tutkijat alkoivat kuitenkin tutkia mielenkiinnosta biltong-nimisen kuivalihan sisältöä. Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan ole kovin mieltäylentävää luettavaa.

Antiloopin lihan sijaan 90 prosentista kuivalihapakkauksista löydettiin hevosta, sikaa, kirahvia, nautaa ja jopa kengurua, uutistoimisto Reuters kertoo. Kaikista naudanlihaksi luokitelluista pakkauksista löydettiin kuitenkin onneksi ainoastaan naudanlihaa. Biltong-kuivaliha on suuri herkku Etelä-Afrikassa, joten yliopiston tutkijoiden selvittämät lihapitoisuudet tuskin saavat kovinkaan iloisen vastaanoton maan asukkailta.