8-vuotias ja 61-vuotias naimisiin – uskomaton perustelu

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ympäri maailmaa kampanjoidaan parhaillaan näkyvästi monissa erittäin köyhissä maissa yleisiä lapsiavioliittoja vastaan. Yleensä nuoret tytöt naitetaan vanhoille miehille, mutta nyt Etelä-Afrikasta on kantautunut tietoja toisenlaisesta tapauksesta.

Kahdeksanvuotias koulupoika on nimittäin saattanut 61-vuotiaan viiden lapsen perheenäidin alttarille Etelä-Afrikassa. Naimisiinmenolle oli avioparin lähipiirin mukaan myös pätevä syy, sillä pojan kuolleen esi-isän kerrotaan vaatineen avioliittoa. Pariskunnan sukulaiset myöntyivät tilanteeseen henkien lepyttämiseksi.

Sanele Masilelan tuore vaimo, poikaa 53 vuotta vanhempi Helen Shabangu, on jo tahollaan naimisissa. Tämä ei kuitenkaan ollut esteenä yli sadan hengen hääjuhlalle, joka järjestettiin Etelä-Afrikan Tshwanessa.

Sanelen ja Helenin vihkiseremonia järjestettiin pika-aikataululla, koska esi-isät olivat ryhtyneet kummittelemaan pojalle ja vaatineet häntä menemään naimisiin. Sanelen 46-vuotias äiti selventää tilannetta:

– Tämä on ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu perheessämme. Sanele on nimetty hänen hänen isoisänsä mukaan. Isoisä ei ollut elämänsä aikana koskaan naimisissa, ja nyt hän on ryhtynyt kummittelemaan pojalle, äiti paljasti Daily Mailille.

– Vaimoksi valittiin isoisän rakastama Helen, ja naimisiinmenolla saimme esi-isät tyytyväisiksi, äiti jatkaa.

Tuore vaimo ei myöskään näe tilanteessa mitään väärää. Nainen kehuu olleensa vain iloinen tehdessään Sanelen tyytyväiseksi. Helenin omat lapset ovat iältään 27 – 37-vuotiaita, ja hän on ollut lasten isän kanssa naimisissa jo 30 vuotta. Ensimmäinen aviomies ei ole tilanteesta moksiskaan, mutta sen sijaan osa kyläläisistä on älähtänyt shokkiuutisen paljastuttua.

Häät järjestettiin henkien takia, eikä pariskunta aio elää saman katon alla tai viettää perinteistä avioelämää. Molemmat jatkavat elämäänsä kuten ennenkin, ja Sanele toivoo pääsevänsä joskus myös oikeaan avioliittoon. Nyt pojan mielenkiintona on sinnikäs koulunkäynti.

– Teimme sen mitä esi-isät vaativat, mutta jatkan elämää normaalisti. Tämä oli vain rituaali, Helen vielä muistuttaa.