Levitaatio on viimein totta – näin ääniaallot sen tekevät

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat kautta aikojen yrittäneet kumota painovoiman. Levitaatio mielletään yleensä psyykkisten kykyjen avulla tapahtuvaksi ilmiöksi, jossa materia nousee ilmaan leijumaan. Nyt fyysikot ovat kehittäneet ääniaalloilla toimivan levitaatiolaitteen.

Laite toimii kahden kaiuttimen avulla. Pienistä kaiuttimista toistetaan juuri ja juuri ihmisen kuuloalueelle yltäviä, 22 kilohertsin ääniaaltoja. Kaiuttimet ovat vastakkain ja niistä lähtevät ääniaallot pysäyttävät aaltojen liikkeet kohdatessaan. Pysähtynyttä liikettä kutsutaan seisovaksi aalloksi.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Jossain seisovan aallon kohdissa on niin sanottuja solmuja, joissa ei ole ollenkaan liike-energiaa, mutta sen paine on riittävä kumoamaan painovoiman. Tämä tarkoittaa sitä, että solmukohtiin sijoitetut pikkuesineet alkavat levitoida, eli leijua. Laitetta ei ole vielä testattu ihmiseen – ainakaan julkisesti.

Laite on alunperin kehitetty NASA:n käyttöön, mutta nyt sitä hyödyntää tieteen ja teknologian ongelmia tutkiva sekä ratkova Argonnen kansallinen laboratorio. Akustista levitointilaitetta käytetään muun muassa lääketieteessä, sillä sen avulla pystytään tutkimaan lääkkeiden sivuvaikutuksia molekyylitasolla ilman prosessia häiritsevää painovoimaa, Argonne tiedottaa.