Selitykset eivät enää auta – orgasmit tehokas apu päänsärkyyn

Lifestyle · Terhi Piiroinen

”Ei rakas, ei tänään. Päätä särkee” ei enää toimi tekosyynä seksittömyydelle. Tuore tutkimus osoittaa seksin parantavan päänsäryn liki lääkkeitä tehokkaammin. Saksalaisen Munsterin yliopiston tutkijat ovat todistaneet, että seksi auttaa päänsärkyyn tai jopa migreeniin.

Tiedemiehet olivat teettäneet kyselyn 800 migreenistä kärsivälle ja 200 muiden päänsärkyongelmien kanssa painiville aikuisille. Osallistujilta oli kysytty heidän kokemuksistaan päänsärkyyn ja seksiin liittyen.

Peräti kolmannes vastanneista myönsi harrastaneensa seksiä migreenin tai päänsäryn aikana, ja heistä reilusti yli puolet kertoivat seksin auttaneen päänsärkyyn helpottavasti. Osalla vastanneista särky oli pahentunut, mutta kuitenkin joillekin migreenipotilaille voidaan löytää apua sänkykamarin puolelta.

Asiasta uutisoineen ABC Newsin mukaan neurologi Stefan Evers paljasti, että migreenin salaisena parannuskeinona toimii orgasmien tuottama endorfiini. Endorfiinit ovat elimistön tuottamia hormoneja tai välittäjäaineita, jotka stimuloivat samoja reseptoreita kuin opiaatit, ja ne ähentävät kivuntunteita. Migreenilääkkeet tehoavat noin 60 – 80 prosenttiin potilaista. Toisin sanoen jos apu löytyy myös seksistä, ei lääkkeille aina välttämättä ole ensisijaista tarvetta.