Haastattelussa PistePiste

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomalaisen r&b-musiikin nouseviin nimiin lukeutuu helsinkiläinen PistePiste. Vielä jokunen vuosi Harri Arhiona siviilielämässä tunnettu mies oli kiinnostunut rap-musiikista, mutta painopiste vaihtui lopulta melodisempaan ja herkempään r&b-musiikkiin.

Tänä päivänä 26-vuotiaan artistin Elän sut uudestaan -debyyttisinglen musiikkivideo on kerännyt YouTube-palvelussa yli miljoona katsojaa. Vastikään julkaistun Viljaa-singlen video on myös kivunnut jo yli 100.000 katsojan rajapyykin.

Esikoisalbumi näkee päivänvalon tämän vuoden aikana. PistePiste ei tiedä itsekään milloin, sillä mies on alkanut jo työstää musiikkia tulevaisuuden levytyksiä varten. Stara otti pehmeä-äänisen nuoren lahjakkuuden haastatteluunsa. Pyysimme Harria määrittelemään itse sen, kuka oikeastaan on PistePiste.

– Entinen räppäri, joka kyllästyi omaan tapaansa ilmaista ja yritti keksiä jotain uutta. Kun päätä oli hakattu seinään tarpeeksi paljon, niin ainakin omasta mielestä tuli keksittyä jotain hyvää, ja jalostettua sitä, kertoi PistePiste Staralle.

– Suhteellisen nopeasti pääsin tekemään yhteistyötä tosi hyvien tyyppien kanssa. Hommat tapahtui sen jälkeen aika nopeasti.

”Tuli lisättyä nettiin yksi biisi”

PistePiste kertoo taiteilijanimensä olleen peruja jo rap-musiikkiajoilta. Mies aloitti pienen porukan ihannoimana muusikonalkuna, joka julkaisi kappaleitaan verkossa. Suuri tilaisuus saapui kohdalle vasta, kun levy-yhtiön edustajat kuulivat Arhion musiikkia.

– En ole hirveästi ollut räppiskenessä. Se oli enemmän mun oma juttu mitä tein ja julkaisin välillä biisejä netissä. Pieni ryhmä diggaili sitä hommaa, PistePiste kertoi.

– En koskaan lähtenyt promoamaan sitä mihinkään suuntaan. Hommat meni oikeastaan aikalailla säkällä tämän laulamisen kanssa. Tuli lisättyä nettiin yksi biisi, johon ihmiset tarttuivat. Homma kierähti eteenpäin ja olen tosi kiitollinen, että niin kävi.

”Olin hukassa oleva nuori”

Suomalaisen r&b-musiikin voi sanoa vielä olevan lapsenkengissään, vaikka viime vuosina markkinoille on tullut enemmän kyseiseen musiikkityyliin satsaavia artisteja. Laulajat ovat menestyneet vaihtelevasti, eikä kotimaan markkinoilla ole vielä niin sanottua r&b:n supertähteä. Uskooko PistePiste markkinarakoon?

– En osaa siihen hirveästi sanoa mitään, koska en ole paljon musiikkimaailmassa vaikuttanut. En ole ollenkaan varma miten tässä käy, kun en ole tutustunut markkinoihin, että mikä menee ihmisille ja mikä ei. Olenkin toivon parasta -meiningillä liikenteessä. Teen musiikkia itselleni rehellisenä ja katson, mitä tapahtuu. Olipa tylsä vastaus, mutta näin se on, hymyilee r&b-kyky.

Tänä vuonna ilmestyvä debyyttialbumi on nuorelle lahjakkuudelle mahdollisuus nousta samaan sceneen Karri Koiran, Illin ja esimerkiksi Kristina Wheelerin kanssa. Matka artistiksi ei ole käynyt hetkessä. Mies on kulkenut pitkän tien epäilysten ja erilaisten vaihtoehtojen läpi, kunnes unelma alkoi kirkastua.

– Olin hukassa oleva nuori. Aloitin seitsemänä vuotena uuden koulutuksen tai kurssin. En oikein tiennyt mitä tein. Aloitin koko ajan uutta, testailin ja yritin pysyä liikkeessä. Musiikki oli siinä koko ajan mukana, mutta en uskonut sen olevan realistinen tavoite, niin en ikinä laittanut siihen sellaista kunnon pushia mukaan, kertoo PistePiste.

– Jos kukaan ei olisi tarttunut mun biiseihin, niin voi olla, etten olisi koskaan lähtenyt tarjoamaan mitään kenellekään. Mulla oli itsetunnossa pieni puute musiikintekijänä, paljasti Arhio.

– Yläasteen jälkeen menin kymppiluokalle. Ne meni molemmat penkin alle. Sitten aloin opiskelemaan laborantiksi, se ei ollut mun juttu lainkaan. Menin töihin leikkipuistoon. Siellä keksin, että musta tulee nuorisotyönohjaaja. Menin sosiaali- ja terveysalan kouluun, aloitin sen kaksi kertaa uudestaan, tilittää mies.

– Sitten aloitin työkkärin kautta radiojuontajakurssin, jota kautta löysin Stadin ammattiopiston. Halusin äänilinjalle, mutta päädyin digimediaan ja vietin koko kouluajan äänitysstudiossa. Se oli tosi tärkeää aikaa itselle. Koulusta ei jäänyt niin paljon käteen kuin niistä tiloista, joita sai käyttää.

– Nyt mä uskallan unelmoida ihan pikkuisen artistiudesta. En uskalla puhua urasta, mutta olen päässyt tähän hommaan kiinni ja aion tehdä nyt tätä täysillä. Kaduttaa se, miten olen aiemmin asennoitunut. Olen ollut ärsyttävä realisti, joka ei uskalla haaveilla, tunnustaa laulaja.

”Olen antanut itselleni luvan olla naiivi”

PistePisteen vielä nimeämätön debyyttialbumi julkaistaan tämän vuoden aikana. R&b-lupaus kertoi taannoin eräässä haastattelussa, ettei osaa monista muusikoista poiketen lainkaan nuotteja. Hän soittaakin kappaleensa studiossa ja treeneissä ulkomuistista. Mies suostui raottamaan sanaista arkkuaan ja kertomaan Staralle levyntekoprosessista.

– Se levy on ollut valmis aika pitkään. On nyt levy-yhtiön käsissä, milloin he kokevat sen järkeväksi julkaista. Ajattelen niin, että se levy tehtiin, ja nyt voin tehdä jo uusia juttuja tulevaisuutta varten. Jos ja kun homma lähtee toivotulla tavalla käyntiin, sanoi laulaja.

– Me ollaan tehty kahdella tavalla biisejä. Toinen on se, että teen kotona aika valmiin demon, jossa on vähän heikommat tuotannot. Siinä on perusasiat, sanat ja melodia. Annan tuotannon Hermanni Kovalaisen, eli DJ Mobsterin, käsiin, kertoi Harri.

– Tai sitten mennään kolmestaan studioon Kovalaisen ja kosketinsoittaja Aatu Mällisen kanssa ja tehdään taustoja. Vien tuotoksen kotiin ja teen sanat ja melodiat. Ne on aina mun vastuulla.

– Olen kirjoittanut omasta elämästä, mutta PistePisteellä on vähän kauniimpi elämänkatsomus kuin Harrilla. Olen antanut itselleni luvan olla niin vaaleanpunainen ja naiivi kuin haluan olla. Arjessa elämä on kuitenkin vähän toisenlaista. Kaikki fiilikset levyllä on mun fiiliksiä, mutta tapahtumat eivät ole välttämättä eksakteja.

Usein artistien nimien takana piilee kiinnostava tarina. Näin on myös PistePisteen laita, sillä hänen taitelijanimi on syntynyt laulajan oman mokan ansiosta.

– Olen tosi pitkään laittanut jokaisen fraasin jälkeen kaksi pistettä. Ajattelin siihen aikaan, että se on jatkumon symboli. Myöhemmin sain kuulla, että se onkin Suomen kirjakielessä kolme pistettä, toteaa poppari.

– Ajattelin, että vahinko on jo tapahtunut. Onkin siistimpää, että nimi on tullut virheen kautta. Kaiken kesken oleminen ja sellainen jatkoa seuraa -symboli kuvasi mua tosi hyvin siihen aikaan ja vielä nykyäänkin.

”Minulla oli pieni masennuksenpoikanen”

Moni suomalainen artisti on jo ottanut internetin maailman haltuunsa, ja osa on saanut näkyvyyttä YouTube-palvelussa julkaistujen musiikkivideoiden kautta. PistePisteen Elän sut uudestaan -video on kerännyt julkaisunsa jälkeen yli miljoona katsojaa. Yllättikö artistin se, miten ihmiset ovat löytäneet kappaleen verkosta?

– Yllätti. Elättelin toivoa, että tuolta löytyy ryhmä ihmisiä, jotka tarvitsevat tällaista musiikkia. Olen itse sellainen. Se yllätti, miten moni sitä halusi, ja miten musiikki levisi internetissä. Se oli ehdottomasti sen biisin koti. Juuri YouTubessa ja Spotifyssa kappale oli tosi mukavasti suosittujen joukossa.

Miehen tuorein sinkku on Viljaa-kappale, josta yli viikko sitten julkaistu musiikkivideo on jo ehtinyt saamaan runsaasti katsojia. 100.000 katselijaa keränneellä videopätkällä laulaja nähdään studion lavastetussa autokyydissä kauniin vaalean neitokaisen kanssa, ja tilanne päätyy lopulta onnettomuuteen.

– Kirjoittaessa biisiä minulla oli pieni masennuksenpoikanen siitä huomiosta, että tässä maailmassa kaikki asiat nojaavat laatuun. Kaikki, mitä teet tekee sut muiden silmissä ihmiseksi, joka olet. Turhauduin siihen, että kaikki perustuu tekemiseen ja onnistumisiin, kertoo r&b-artisti.

– Tuossa kappaleessa haaveillaan pyyteettömästä rakkaudesta, mikä on romanttisessa rakkaudessa mun katsomuksen mukaan todella harvinaista. Näen sen surullisena biisinä, mutta aina kertosäkeessä rupeaa hymyilyttämään. Pieni valonpilkahdus epätoivossa, jota olen kirjoittaessa käynyt läpi, sanoo Arhio.

– Musavideo saatiin kasaan siten, että sain levy-yhtiön kautta kontaktin ohjaaja Hannu Aukiaan. Hänellä oli vahva visio siitä, miillainen video tulisi olemaan. Siinä oli pieniä nyanssijuttuja, joihin puutuin, totesi mies.

– Ajattelin silloin kuvauksiin mennessäni, että menen sinne kuunteluoppilaana, koska olen oman palautteeni jo antanut. Pidin itseäni näyttelijänä, enkä yrittänyt enää vaikuttaa videon tekoon. Minusta se oli oikea ratkaisu, kuvaukset menivät sutjakkaasti.

”Kappaleet syntyvät kaikessa rauhassa”

Kun puhutaan musiikillisista esikuvista, PistePiste mainitsee heti kärkeen ihailemansa hiphop-musiikin. Keskiluokkaisen perheen poika vietti nuoruutensa räppäreitä kuunnellen, mikä näkyy edelleen hänen luomiensa kappaleiden rytmissä. Nykyään hän ammentaa herkkyyttä tunnelmamusiikista.

– Suosikkeja on sellainen Ben Howard Englannista ja newyorkilaisbändi The Damnwells. John Mayer on kova. Juuri tuollaisia herkän musiikin tyyppejä.

Suomen poptaivaan nousukas ottaa tällä hetkellä rennosti ja viettää aikaansa treenikämpällä. Suvantovaihe ennen debyyttialbumin julkaisua antaa mahdollisuuden tulevankin materiaalin pohdinnalle. Mieli on toiveikas ja avoin uuden edessä.

– Keikkoja on jonkun verran tällä hetkellä. Vietän paljon aikaa treeniksellä, jonne tulin äskenkin. Silloin kun en ole täällä bändin, DJ:n tai kitaristin kanssa, niin tulen tänne yksin hiomaan livepuolta, kertoo artisti.

– Kirjoitan biisejä pikkuhiljaa. Tykkään tosi paljon siitä tavasta, ettei valmista tehdä nyt tai huomenna. Kappaleet syntyvät kaikessa rauhassa. Sitten kun tulee se aika, että aktiivisesti tehdään toista levyä, niin mulla on jo jonkinlainen katalogi biisejä valmiina, kertoo PistePiste Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki