Papukaijojen älykkyys hämmentää tutkijoita – nelivuotiaan lapsen tasolla

Lifestyle Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Puhuvat papukaijat ovat varmasti tulleet tutuksi suurimmalle osalle elokuvien ja televisiosarjojen myötä. Puheliaina eläiminä pidetyt papukaijat ovat nyt saaneet lisää huomiota, kun tutkijat ovat löytäneet papukaijalajin, jonka älykkyys vastaa nelivuotiasta lasta.

Kyseessä ovat Indonesiasta löytyvät vankeudessa kasvaneet tanimbarinkakadut, Biology Letters -tiedejulkaisu uutisoi. Tutkijat huomasivat, että kyseiset papukaijat kykenevät tekemään pitkäaikaisiakin päätöksiä. Tähän tulokseen tultiin tarkkailemalla lintujen syömiskäytäntöjä.

Linnuille annettiin herkkupala, jonka he pystyivät syömään joko heti tai säästää herkkupala myöhempään hetkeen, jolloin lintu palkittiin odottamisestaan. Näin huomattiin, että linnun päätöksentekokyky on jopa samantasoinen kuin nelivuotiaan lapsen. Tutkijat olivat aiemmin perehtyneet varislintujen samankaltaiseen käyttäytymiseen.

Kyseessä oleva testi muistuttaa samankaltaista amerikkalaistutkimusta, joka kohdistettiin lapsiin 40 vuotta sitten. Herkkujansa pidempään säilyttäneiden lasten on huomattu menestyneen elämässä vertailukohteitaan paremmin. Heillä on ollut paremmat kouluarvosanat, terveemmät elämäntavat ja ihmissuhteet sekä menestyksekkäämmät työurat.