Tutkimus: Nykylapset elävät yli 100-vuotiaiksi

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Pitkäikäisyys on jo pitkään ollut yksi modernin lääketieteen suurimmista saavutuksista. Nykylapsien elämää tarkastellut tutkimus on nyt tuottanut tuloksia, joiden mukaan jopa puolet Iso-Britannian nykyisistä lapsista tulee elämään yli 100-vuotiaiksi.

Ready for Ageing? -tutkimuksessa saatiin selville, että jopa puolet brittilapsista tulee elämään jopa 103-vuotiaaksi, Daily Mail -lehti uutisoi. Yli 85-vuotiaiden kansalaisten määrä maassa tulee kaksinkertaistumaan vuosien 2010 ja 2030 välisenä aikana. Vuoden 2007 jälkeen syntyneiden lasten todennäköisyys elää yli 100-vuotiaaksi on yksi kahdesta.

Tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole miellyttävää luettavaa maan päättäjille. Isossa-Britanniassa on jo nyt 10,7 miljoonaa asukasta, jotka tulevat saamaan erittäin pientä eläkettä. Pitkäikäisyyden lisääntyminen luokin tilanteen, jossa nuorempaa, veroja maksavaa väestöä ei ole tarpeeksi kattamaan vanhustenhoidon kuluja.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että kolmesta tai useammasta pitkäaikaissairaudesta kärsivien ihmisten lukumäärä tulee kasvamaan puolella vuosien 2008 ja 2018 välillä. Myös dementiaa sairastavien lukumäärän odotetaan kasvavan 80 prosentilla. Vuonna 2011 syntyneiden poikien odotetaan elävän 93,7 vuotiaksi, kun taas tyttölapsien arvioitu elinikä on 96,7 vuotta.