Vanhemmat nukuttivat lapsensa joka ilta lääkkeillä – saivat vankeustuomion

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Näin kävi ainakin Lounais-Englannissa, kun huume- ja lääkeriippuvaiset vanhemmat syöttivät kaksivuotiaalle taaperolleen rauhottavia lääkkeitä yöunien takaamiseksi.

Nelikymppiset vanhemmat on nyt tuomittu ehdolliseen vankeustuomioon Englannissa. Pariskunta oli antanut kaksivuotiaalle tyttärelleen säännöllisesti nestemäistä parasetamolia joka ilta puolentoista vuoden ajan. Lääkkeen tarkoituksena oli rauhottaa tyttö nukkumaan koko yön yli, jotta vanhemmat saisivat itse paremmat unet.

Lapsi oli syntynyt jo valmiiksi riippuvaisena, sillä hänen äitinsä oli käyttänyt koko raskausajan diatsepaameja sekä heroiinin korvikkeena käytettävää metadonia. Lisäksi äidin käytöstä johtuneet ongelmat aiheuttivat vauvalle ahdistuneisuudesta sekä levottomuudesta johtuvia kiukku- ja itkukohtauksia, joita vanhemmat olivat yrittäneet hillitä diatsepaamilääkkeillä.

Tyttö otettiin huostaan, kun vanhemmat olivat kertoneet sosiaalityöntekijälle touhuistaan. Pariskunnan ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuominnut tuomari olisi mielellään pistänyt molemmat telkien taakse, mutta ehdollisella tuomiolla hän tahtoi antaa lapselle mahdollisuuden tavata vanhempiaan valvotuissa olosuhteissa viikottain.

Tytölle annettua lääkettä suositellaan annettavan ainoastaan 6 – 12-vuotiaille, kovassa flunssassa oleville lapsille. Lääkekoukussa ollut lapsi asuu nyt tätinsä luona, ja on kasvanut viime aikoina iloiseksi tytön tylleröksi. Isä on osoittanut katuvansa tyhmyyttään syvästi ja on myöntänyt rakastavansa lastaan sydämen pohjasta. Tytön äiti on edelleen vahvassa metadonikierteessä.