Hyönteisten syöminen pelastaa nälänhädältä? ”Matopiirakkaa ja muurahaisia”

Lifestyle Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Miltä kuulostaisi nautiskella perjantai-illan saunan jälkeen matopiirakkaa? Tai syödä synttärijuhlissa alkupalaksi muurahaiskoktaileja? Brittiläisen televisiokokin mukaan maailman nälänhätä voidaan ratkaista hyönteisiä syömällä.

Kokki Stefan Gates opastaa, että maailmassa vallitsee globaali nälänhätä todennäköisesti jo seuraavan 20 vuoden aikana. Tällöin tulisi keksiä vaihtoehtoisia ravinnonlähteitä, ja lautaselle voidaan kokata esimerkiksi herkullisia hyönteisannoksia. Stefan tarjosi Mirror-lehden toimittaja Alun Palnerille hyönteisistä valmistetun lounasaterian todistaakseen, että myös muurahaiset ja madot ovat syötäviä.

Alkupalaksi mies tarjoili paprikamaustettuja matoja, jotka olivat toimittajan mukaan rapeita ja herkullisia. Kokki selvensi kantaansa lisää valmistaessaan pääruokalajia heinäsirkoista.

– Hyönteisiä on helppo kasvattaa, ne lisääntyvät helposti ja ne eivät vaadi paljoakaan syödäkseen. Niitä voi verrata esimerkiksi lehmään, joka vaatii huomattavasti enemmän luonnonvaroja lihakilojensa tuottamiseen. Lisäksi lehmät saatuttavat elinympäristöämme päivittäin 450 litran kaasumäärällä, Gates vakuuttaa.

Kokki on matkustellut ympäri maailmaa opettelemassa herkullisten hyönteisten hyödyntämistä. Esimerkiksi Thaimaassa ja Cambodiassa on suuria heinäsirkkafarmeja ja lapset syövät muurahaisia lounaaksi. Toimittajalle mies tarjoili myös toukkabolognesea ja matonuudeleita.

– Tulevaisuudessa annoksille annetaan muita nimiä kuin vaikkapa matoburgeri, jota kutsuttaisiin ennemmin nimellä ekoburgeri, kokki kuittaa.