Etkö saa tarpeeksi seksiä? Asiantuntija neuvoo kirjalliseen seksisopimukseen

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Pariskunnat saattavat huomata pidemmän yhdessäolon jälkeen, että lemmekkäitä hetkiä ei tule vietettyä yhdessä yhtä usein kuin ennen. Eräs seksimyyteistä on, että seksin tulee olla spontaania ollakseen nautinnollista ja aitoa.

Nyt brittiläinen seksiterapeutti Tracey Cox väittää kuitenkin vastakkaista. Hän suosittelee nimittäin vakiintuneille pariskunnille yhteistä seksisopimusta, joka auttaisi molempia keskittymään suhteessa oleviin parannuskohtiin. Cox ehdottaa jopa, että parit tekisivät aidon kirjallisen sopimuksen, jonka molemmat allekirjottaisivat.

Seksisopimuksessa voisi esimerkiksi luvata antaa rakkaalle enemmän huomiota ja keskittyä uusien seksileikkien ideoimiseen. Omalta kumppanilta voi taas pyytää sopimuksessa parempaa esileikkiä ja hellyttäviä sänkykohteliaisuuksia.

Coxin mukaan sopimus voi auttaa järjestämään rutiininomaisessa arjessa aikaa seksille. Se selkiyttää parin toiveita ja haluja, ja antaa heille mahdollisuuden sitoutua todella toisiinsa myös seksuaalisella tasolla. Hänen mielestään kirjoitettu sopimus ei ole liioittelua, koska se tekee puhutut asiat konkreettisemmaksi.

Sopimusta voi aloittaa kehittelemään kumppanin kanssa analysoimalla suhdetta ja keskustelemalla sen yksityiskohdista. Henkilöt voivat laatia ruusuja ja risuja -listan, jossa käydään läpi seksielämän hyvät ja huonot puolet. Neuvottelutuokion jälkeen tärkeimmät asiat voidaan jo kirjoittaa sopimuksen muotoon.

Prosessille kannattaa antaa kuitenkin aikaa, sillä vanhasta toimintamallista irtipääseminen kestää Coxin mukaan vähintään kuusi viikkoa. Asiantuntijan mielestä pari voi pian huomata, että spontaanisuuden hylkääminen oli hyvä idea, kun viikkojen aikana tulee todella tutustuneeksi partnerin kehoon ja mieltymyksiin.