Pikkutyttö löysi 115 miljoonaa vuotta vanhan dinosauruslajin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Brittien Wightsaarella asuvalla pikkutytöllä on erikoinen harrastus, sillä hän kerää dinosaurusten luita. Nyt tyttö on yllättäen löytänyt täysin uuden dinosauruslajin, joka myös nimettiin hänen mukaansa.

Yhdeksän vanha Daisy Morris löysi ensimmäiset dinosauruksen luut kolmevuotiaana. Tytön äiti kertoo Daisyn kaivaneen mustia luita esiin mudan seasta. Britannian ”Dinosaurussaarella” asuva Morriksen perhe yllättyi kuitenkin kovin, kun Daisy löysi vieläkin harvinaisemmat luut vuonna 2009.

Perheen rantaretkellä löytyneet fossiilit lähetettiin Southamptonin yliopistoon tutkittavaksi ja selvisi, että kyseessä on 115 miljoonaa vuotta vanhan ja entuudestaan tuntemattoman lajin jäännökset. Fossiiliekspertti Martin Simpson paljasti BBC:lle, että hän oli löydöksestä hyvin innoissaan alusta asti.

Eri paleontologit ovat tutkineet Daisyn löytämiä luita ja tulokset julkaistiin maanantaina. Luut ovat kuuluneet aiemmin tuntemattomalle lentoliskolle. Ilman Daisya jäännökset olisivat todennäköisesti huuhtoutuneet mereen. Dinosauruksen nimeksi annettiin Vectidraco daisymorrisae, löytäjän mukaan, ja tyttö on huimasta kunniasta hyvin innoissaan. Luut toimitettiin Luonnonhistorialliseen museoon.