Tutkijat tiedottivat: ”Merenneitoja ei ole olemassa”

Ohhoh! · Tim Isokivi

Merenneidot ovat tuttuja lukuisista tarinoista, joista tunnetuin lienee Disney-yhtiön toimesta animaatioelokuvaksikin kääntynyt H. C. Andersenin Pieni Merenneito. Merenneitoja ei kuitenkaan tiettävästi ole olemassa, ja epäselvyyksien välttämiseksi asiasta on nyt julkistettu virallinen tiedote.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusjärjestö NOAA tiedotteessa todetaan, ettei todisteita vedessä elävistä ihmisenkaltaisista olennoista ole löydetty. Järjestö julkisti tiedotteen vastineena Animal Planet -televisiokanavan esittämälle, dokumenttielokuvan tyyliin tehdylle Mermaids: The Body Found -ohjelmalle.

Kanavan mukaan Mermaids: The Body Found oli tarkoitettu fiktiiviseksi elokuvaksi, joka perustuu osittain todellisiin tapauksiin ja tieteellisiin teorioihin. Telegraph-lehden mukaan ainakin kaksi ihmistä oli kuitenkin ohjelman nähtyään ottanut yhteyttä NOAA-järjestöön, vaatien tietoa todellisten ”meri-ihmisten” olemassaolosta.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun NOAA julkistaa tiedotteita erikoisiin ja kyseenalaisiin teorioihin ja uskomuksiin liittyen. Discovery News -sivuston mukaan järjestö on aikaisemmin ottanut kantaa esimerkiksi Atlantiksen kadonnutta mannerta ja Bermudan kolmiota koskeviin kysymyksiin.