Hanki Facebook-tykkäyksiä – voit saada oman nimikkoplaneetan

Digi · Tim Isokivi

Harvalla on mahdollisuutta hankkia itselleen kuuta tai tähtiä taivaalta. Nyt lähes kenellä tahansa on kuitenkin mahdollisuus ehdottaa nimiä uusille taivaankappaleille. Parhaillaan käynnissä oleva kilpailu tarjoaa nimittäin mahdollisuuden keksiä oma nimi taannoin löydetylle planeetalle.

Tempauksen taustalla on avaruustutkijoiden perustama Uwingu-yhtiö. Käynnissä olevassa kilpailussa etsitään uutta nimeä Alpha Centauri Bb -planeetalle. Kilpailuun osallistuminen maksaa 4,99 dollaria, eli noin 3,86 euroa. Kilpailussa kerätyt rahat käytetään avaruustutkimuksen ja -opetuksen tukemiseen.

– Alpha Centauri Bb on hyvä nimi meidän astronomien käyttöön. Pakko kuitenkin tunnustaa, että se on hieman tylsä. Nyt katsomme, minkä nimen maapallon asukkaat haluaisivat antaa naapurillemme, Uwingun toimitusjohtaja Alan Stern kuvailee tiedotteessa.

Uwingun verkkosivustolla voi myös äänestää omaa suosikkiaan jo ehdotetuista nimistä. Voittajaksi valitaan se nimi, joka saa eniten tykkäyksiä Facebookissa. Ensimmäisen sijan lisäksi myös muille eniten ääniä saaneille nimille on tiedossa lohdutuspalkintoja. Ja vaikka oma nimi ei päätyisikään Alpha Centauri Bb:lle, ei hätää – tutkijat ovat tähän mennessä löytäneet lähes 800 aurinkokunnan ulkopuolista planeettaa, jotka odottavat vielä nimeämistä.