Kuinka avaruudessa pestään hampaat? Näin se onnistuu

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kanadalainen astronautti Chris Hadfield tunnetaan aktiivisena avaruusbloggarina ja NASA:n sanansaattajana. Stara on uutisoinut miehen avaruudesta käsin julkaisemista tunnelmista ennenkin. Nyt herra paljastaa, miten painottomassa tilassa voi pestä hampaat.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Toimitus tulee hoitaa ilman, että sylkeä lentelee ympäri alusta. Avaruudessa tehtävät päivätoimet poikkeavat painottomuuden ja rajallisten resurssien takia huomattavasti Telluksella asuvien arjesta.

ISS-avaruusasemalta jälleen mielenkiintoisen videon julkaissut astronautti Hadfield näyttää, miten pitkin alusta leijailevalle hammasharjalle pudotetaan tippa vettä ja kuinka hienosti purukalusto puhdistuu harjalla hampaita hankaamalla. Entä mitä tapahtuu suuhun muodostuneelle syljelle? Hadfield paljastaa yllättävän keinon päästä eroon nesteestä – mies nielaisee sen.

Hadfieldin neuvot saattavat olla tulevaisuudessa tarpeen, kun avaruuslennot ja vieraiden planeettojen asuttaminen yleistyvät. Virgin Galactic -yhtiö toivoo aloittavansa turistien avaruuslennot jo ensi vuonna.