Maailmankaikkeuden synty kuulosti tältä – kuulostaako tutulta?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tiedemiehet ovat nyt miksanneet yli 13 miljardia vuotta vanhan äänen, jonka sanotaan olevan peräisin maailmankaikkeuden syntytapahtumasta. Alkuräjähdys kuulostaa maallikon korvaan pitkään soivalta bassolta, joka sopisi vaikkapa pidemmän musiikkikappaleen introksi.

Ääni on toteutettu maailmankaikkeuden alkuaikojen olosuhteita luotaavan Planck-satelliitin keräämien tietojen avulla. Washingtonin yliopiston emeritusprofessori John Cramer kehitti alkuräjähdyksen äänen jo kymmenen vuotta sitten käyttäen materiaalinaan Planckin edeltäjäsateellitti WMAP:n keräämiä tietoja.

Nyt julkaistu ääninäyte on paranneltu versio aiemmasta. Cramer huomautti, että todelliset äänet ovat olleet taajuudeltaan liian alhaisia ihmiskorvan kuultavaksi, joten hän on skaalannut ääninäytteen käsittämään maailmankaikkeuden ensimmäiset 760.000 vuotta.