Blockfesteille saapuva Wu-Tang Clan julkaisee uuden levyn – jää viimeiseksi?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman legendaarisimmaksi hiphop-ryhmäksi ylistetty amerikkalainen Wu-Tang Clan saavutti suurimman suosionsa vuonna 1997 julkaistulla Wu-Tang Forever albumilla. Levy nousi tällöin suoraan Yhdysvaltojen albumilistan kärkeen.

Nyt Wu-Tang Clan on kertonut julkaisevansa kesällä uuden – ja ehkäpä myös viimeisen – albuminsa. Levyn on määrä ilmestyä juuri ennen elokuista Suomen keikkaa. Yhtye esiintyy elokuussa Tampereella Blockfest-kaupunkifestivaalin päätähtenä. Keikka saattaa olla Suomen viimeinen, sillä yhtye on julistanut tekevänsä vielä yhden todellisen läpimurron ennen lopettamista. Yhtyeen keulahahmo RZA kertoi New York Timesille, että yhtye juhlii heinäkuussa julkaistavalla A Better Tomorrow -albumilla 20-vuotisjuhlavuottaan.

New Yorkin Staten Islandista lähtöisin olevan Wu-Tang Clanin kokoonpano on vuosien mittaan pysynyt lähes samana. Kokoonpano saapuu Suomeen alkuperäisellä jäsenistöllään, ja RZA:n mukana ovat GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God ja Masta Killa. Alunperin yhdeksänjäsenisestä ryhmästä puuttuu vain yksi tähti, sillä rikostentäytteistä elämää viettänyt ODB kuoli vuonna 2004. Elämäntyyli sai FBI:n luokittelemaan koko yhtyeen rikollisjärjestöksi.

Heinäkuussa ilmestyvä albumi on yhtyeen kuudes pitkäsoitto. Viimeisin albumi 8 Diagrams ilmestyi vuonna 2007. Wu-Tang Clanin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Triumph, Gravel Pit sekä rapklassikoinakin nykyään pidetyt C.R.E.A.M. ja Protect Ya Neck.

Wu-Tang Clan otti nimensä kung fu -elokuvasta. Yhtyeen menestynein albumi, listaykkönen Wu-Tang Forever, myi kahdeksankertaisesti platinaa. Wu-Tang Clan nousee Blockfestin estradille perjantaina 23. elokuuta.