Grillikausi lähestyy! Näin tosimies grillaa täydellisen pihvin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lihaa syövät karjut nauttivat mehevistä pihevistä, maittavista makkaroista ja suussasulavista grillikyljistä. Vaikka Suomen kevät on jäänyt hieman takatalven alle, on innokkaimmissa kodeissa kaivettu jo grillit esille pian alkavaa BBQ-kautta varten.

Kuinka sitten paistetaan se unelmien pihvi? Men Know Why -sivusto aloittaa neuvontansa siitä, että pihvin laatu vaihtelee sen mukaan, mistä liha on ostettu. Mikäli tuttavapiiriisi kuuluu karjankasvattaja tai vaikkapa teurastaja, päätyy lautaselle varmemmin laatutavaraa hänen kauttaan.

Kuten monessa muussakin toiminnassa, ovat oikeanlaiset välineet myös kokkailussa kaiken a ja o. Pihvin grillaamiseen tarvitsee grillin lisäksi vain vahvat pihdit ja sudin. Parhaimman tuloksen saa käyttämällä grillissä puuhiiliä. Pihviä ei tule koskaan paistaa liekeissä, vaan hyvässä hiilloksessa – tai jopa hiilien päällä.

Lihan tulee olla huoneenlämmössä ennen paistamista 15 – 20 minuuttia. Suola ja pippuri riittävät hyvin mausteeksi, ja ne on lisättävä pihvin pinnalle heti jääkaapista ottamisen jälkeen. Varsinaiseen paistamiseen menee 4 – 6 minuuttia yhtä puolta kohden. Mediumina pihvin tulee olla punertava sisältä, mutta ei kuitenkaan verta tirskuva.

Oikea paistoajan hanskaaminen erottelee miehet pojista, sillä kyseessä on todellinen taitolaji, ettei pihvi jää liian raa’aksi tai vastaavasti kuivu kasaan. Pihvi puhdistetaan paistamisen jälkeen sudilla, etenkin jos herkku on paistettu suoraan hiilien päällä, ja pihvin pinnalle voi levittää neitsytoliiviöljyä sekä tarpeen vaatiessa lisää suolaa ja pippuria.

Grillaamisen vaikein vaihe lienee odotteleminen. Pihvin täytyy vetäytyä paistamisen jälkeen kymmenen minuuttia, jotta maku saavuttaa ultimaalisen täydellisyyden. Odottelun aikana näppärä mies valmistaa pihvin seuraksi lisukkeita, kun joku toinen saattaa vain rauhoittua siemailemaan grillaamisen lomassa ansaittua olutta.