Suomalaiset ovat kondomikansaa – kehitys erittäin huolestuttavaa

Lifestyle · Stara.fi

Suomalaiset ovat sijoittuneet ykköseksi Kondomittari 2013 -tutkimuksessa, joka selvitti kondomien käyttöä Pohjoismaissa. Suomalaiset käyttävät muihin pohjoismaihin verrattuna eniten kondomia harrastaessaan seksiä uuden kumppanin kanssa.

Joka neljäs suomalainen käyttää tavallisesti kondomia yhdynnässä. Uudessa suhteessa kondomia käyttää puolet vastaajista. Vaikka suomalaiset ovat pohjoismaisessa mittakaavassa ahkeria kondomin käyttäjiä, 36 prosenttia ei käytä ehkäisyä lainkaan.

Kondomittari 2013 on RFSU:n teettämä tilastollisesti merkitsevä tutkimus pohjoismaalaisten seksi- ja kondomitottumuksista. Suomessa tutkimukseen vastasi yhteensä 1.100 iältään 15 – 65 -vuotiasta henkilöä. Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista käyttää jotain ehkäisymenetelmää. Kondomi on tavallisin ehkäisykeino hormonaalisten ehkäisyn ohella.

Kondomin käytön merkittävimmiksi syiksi suomalaiset mainitsevat raskaudelta ja HIV-tartunnalta sekä muilta seksitaudeilta suojautumisen. Suomalaiset painottivat muita Pohjoismaita eniten kondomin ensisijaiseksi käytön syyksi seksitaudeilta suojautumisen. Vaikka suomalaiset ovatkin ahkeria kondomin käyttäjiä, silti 36 prosenttia suomalaisista ei käytä lainkaan ehkäisyä. Huoli seksitaudeista on vähentynyt vuoden 2009 Kondomittarista lähtien kaikissa pohjoismaissa.

– Suomalaisten kondomin käyttö on toki yleisempää kuin muissa pohjoismaissa, mutta kondomia ensisijaisena ehkäisykeinona käyttävien osuus on kuitenkin ajan myötä huolestuttavasti laskenut. Vaikka odotamme tämän trendin pian kääntyvän, on seksuaalikasvatuksen ja kondomin hyötyjen viestimisen eteen tehtävä pitkäjänteisesti työtä, sanoo Suomen RFSU Oy:n maajohtaja Tomi Lahtela.