Wikileaks-Assangen haastattelu maksaa miljoonan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uutismaailmassa tapahtui jokunen vuosi sitten yksi maailmanhistorian suurimmista tietovuodoista, kun Wikileaks-verkkosivustolla julkaistiin valtava määrä salaiseksi määriteltyjä poliittisia ja diplomaattisia viestejä.

Nyt Wikileaksista on tekeillä dokumentti, mutta millaisella summalla?

Hollywoodissa ihmeteltiin jokunen vuosi sitten, miksi yksikään elokuvayhtiö ei tarttunut Wikileaks-kohuun filmatisointiaikeissa. Dokumentaristi Alex Gibney saattoi nyt paljastaa syyn, sillä hänen mukaansa Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assange vaatii miljoonan dollarin, eli 775.000 euron, haastattelupalkkiota.

Gibney toteuttaa parhaillaan We Steal Secrets -nimistä dokumenttiprojektiaan, ja hän on yrittänyt saada Assangen haastattelua viimeisen 1,5 vuoden ajan. Lopulta Gibney ja Assange sopivat kuusi tuntia kestävästä tapaamisesta, mutta kun Wikileaksin mies pyysi palkkiokseen miljoonaa dollaria, joutui Gibney pyörittelemään päätään miehen toiveelle.

Assange olisi ollut myös valmis haastatteluun ilman rahallista korvausta – mikäli dokumentaristi olisi luovuttanut hänelle lähdesuojan alaista informaatiota muista haastatteluista, The Nation -lehti raportoi. Wikileaks kiistää Gibneyn väitteet jyrkästi.

Wikileaksin perustajaa Julian Assangea on epäilty monenlaisista rikoksista. Sivusto painii parhaillaan suurissa rahavaikeuksissa. Wikileaksin hallussa kerrotaan olevan materiaalia, jonka avulla voidaan kaataa jopa hallituksia ja suuryhtiötä.