Serverihuoneeseen muodostui SADEPILVI – Facebookin koneet kaatuivat

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailman suurin sosiaalinen yhteisöpalvelu Facebook nousee aika ajoin otsikoihin sen toiminnassa olleiden käyttökatkosten myötä. Nyt yhtiö on paljastanut, kuinka erään toimintakatkoksen taustalla oli erittäin hämmentävä luonnonilmiö.

Facebookin infrastruktuurista työkseen vastaava Jay Parikh kertoo The Register -verkkosivulle erikoisesta tapauksesta. Yhtiön ensimmäinen datakeskus Prinevillessä Oregonissa kohtasi omituisia ongelmia kaksi vuotta sitten, kun rakennuksen serverihuoneeseen muodostui oikea sadepilvi. Loppujen lopuksi rakennuksen sisällä satoi vettä.

Ilmiö selittyi sillä, että rakennuksen energiatehokas ilmastointijärjestelmä toimi servereistä tulevan kuuman ilman ja vedellä toimivan ilmastointikanavien jäähdystysjärjestelmän yhdistelmällä. Vaihtelut ilman lämpötiloissa sai aikaan niin paljon ilmankosteutta, että lopputuloksena oli serverihuoneessa nähty sadepilvi. Pilvi kaatoikin lopulta hetkeksi yhtiön järjestelmät.

– Minulle soitettiin että ”Jay, datakeskuksessa on pilvi”. Mitä tarkoitat, ulkona vai? ”Ei, vaan sisällä”, Jay Parikh kertaa erikoista tapahtumaa The Registerille.