Tämä vaarallinen iPhone-vekotin on Suomessa laiton – luokitellaan aseeksi

Digi Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Sähkölamautin on keksintö, joka tarjoaa viranomaisille käsiaseen sijaan hieman kevyemmän ja tilapäisen taltuttamisvaihtoehdon. Suomessa tavallisilla tallaajilla sähkölamauttimia ei ole, mutta Yhdysvalloissa tilanne on toinen.

Kuva: Amazon
Kuva: Amazon

Nyt eräs tavallisesta sähköaseesta poikkeava amerikkalaistuote herättää ihmetystä verkossa. Kyseessä on nimittäin iStun-nimellä myynnissä oleva sähkölamautin. Kuten nimestä saattaa jo päätellä, sähkölaite on ottanut mallinsa iPhonesta. Laite onkin suunniteltu ulkonäöllisesti muistuttamaan älypuhelinta mahdollisimman paljon.

Hämäävän ulkonäkönsä puolesta laite onkin varmasti suosittu rapakon takana. Laitteen kehitellyt Guard Dog Security -firma kertoo tainnutusaseen olevan kätevä varsinkin silloin, kun sen kantajan puhelinta yritetään anastaa. Älypuhelimen sijaan varas saakin aimo annoksen sähkövirtaa. Suomessa etälamautin rinnastetaan aseeseen, eikä sellaisia saa pitää hallussa ilman asianmukaisia lupia.