Matkalaukkujen tarrat uusiksi – tällainen kapistus tilalle

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jokainen lentokoneilla matkustanut tietää, että ruumaan meneviin matkalaukkuihin kiinnitettävät lentotarrat saattavat myös kadota, revetä tai kerätä huonosti kiinnitettyinä liimapintaansa ties mitä roskaa. Lisäksi niiden irrottaminen on hankalaa ilman asianmukaisia leikkuuvälineitä.

Kuva: British Airways
Kuva: British Airways

Nyt British Airways on edennyt asiassa askeleen pidemmälle, sillä se suunnittelee ottavansa matkalaukkuihin käyttöön niin sanotut kestolaatat. Kun aiemmin joka kerta erikseen kiinnitettävän tarran tehtävänä on ollut näyttää koodin avulla laukun paikka, korvataan laukkutarra jatkossa uudelleenkäytettävällä laatalla.

Kierrätettävä laatta tarkoittaa sitä, että siinä oleva koodi vaihtuu jokaista lentoa varten, eikä matkalaukkuihin tarvitse enää liimailla kertakäyttöisiä tarroja. Lisäksi laattaan saa omat henkilökohtaiset tiedot, matkakohteen ja tarkan lentoinformaation välilaskuineen. Matkustajat hallitsevat laukkulaattansa tietoja älypuhelimen sovelluksella.

Kuva: British Airways
Kuva: British Airways

Myös lähtöselvitys on mahdollista suorittaa laatan ja puhelimen avulla. Tiedot säilyvät laatalla kunnes matkustaja tekee uuden lennon lähtöselvityksen ja laatassa oleva viivakoodi muuttuu tällöin oikeaksi. Yhtä laattaa pystyy käyttämään Daily Mailin mukaan viisi vuotta. Keksintö auttaa hillitsemään lentokenttien ruuhkia, sillä se tekee koneeseen nousemisesta nopeampaa ja helpompaa. Laattojen koekäyttö aloitetaan jo tässä kuussa Heathrow’n lentokentällä.