Arvostelu: Pacific Rim – Hyökkäys Maahan

Elokuvat · Tim Isokivi

Kesä on suurten elokuvien aikaa, ja useimmat näistä näyttävien erikoistehosteiden täyttämistä elokuvista perustuvat aikaisempiin elokuviin, televisiosarjoihin tai sarjakuviin. Tänä kesänä valkokankaalla on nähty uusi Star Trek, Teräsmies, Wolverine ja jo kolmas Iron Man -seikkailu.

Poikkeuksen kaavaan tekee Pan’s Labyrinth -elokuvalla kiitosta keränneen Guillermo Del Toron tuore rymistely Pacific Rim, joka ei perustu valmiisiin hahmoihin. Se on kuitenkin runsaasti velkaa japanilaisten Godzilla-hirviöelokuvien perinteelle ja anime-sarjoille, joissa jättiläisrobotit ottavat mittaa toisistaan.

Lähitulevaisuudessa Tyynen valtameren pohjaan ilmaantuvasta ulottuvuuksien välisestä reiästä alkaa nousta Kaiju-nimellä kutsuttavia jättiläismäisiä hirviöitä, jotka levittävät laajamittaista tuhoa ympäri maailmaa. Tavanomaiset aseet eivät tehoa hirviöitä vastaan, joten maata puolustamaan kehitetään valtavia Jaeger-robotteja. Näitä robotteja kontrolloimaan tarvitaan kaksi ohjaajaa, joiden aivot yhdistetään toisiinsa hermosillalla.

Vuosien mittaan yhä suuremmiksi ja vahvemmiksi kasvavat Kaijut osoittautuvat kuitenkin liian koviksi vastustajiksi jopa Jaegereille. Hanketta ollaan jo lopettamassa, mutta komentaja Stacker Pentecost (Idris Elba) pestaa taisteluun mukaan veljensä menettäneen Jaeger-veteraanin, Raleigh Becketin ja lapsuudessaan hirviöhyökkäyksestä selvinneen keltanokan, Mako Morin (Rinko Kukuchi). Heidän täytyy opetella ohjaamaan yhdessä vanhanmallista Jaegeria, sillä ihmiskunnan toivo saattaa olla heidän varassaan.

Pacific Rim tempaisee katsojan mukaan heti ensisekunneillaan esittelemällä valkokankaalla oman maailmansa, josta Gullermo Del Toro on piirrettyihin ja b-elokuviin kumartavasta tyylistään huolimatta luonut varsin uskottavan. Elokuvan erikoistehosteet ja visuaalinen ilme ovat ohjaajan tyylille uskollisesti priimatavaraa, ja jättiläismäisten Kaijujen ja Jaegereiden ottaessa yhteen jokainen jalantömistys ja isku todella tuntuu elokuvasalissa asti. Pacific Rim osaa hoitaa kaupunkienlaajuiset taistelukohtauset kärsivällisellä tyylillä, toisin kuin esimerkiksi viime kuussa ensi-iltansa saanut Man of Steel.

Koska Pacific Rimin esikuvana toimivat vanhan ajan hirviöelokuvat ja animaatiosarjat, pysyttelevät päähenkilöt ja juoni jokseenkin karikatyyrimäisinä. Tämä lienee tietoinen ratkaisu, ja onneksi osaava ohjaaja ja hieno näyttelijäkaarti pitävät huolen siitä, että hahmot pysyvät sarjakuvamaisuudesta huolimatta pidettävinä. Ainoastaan Charlie Hunnamin näyttelemä päähenkilö tuntuu välillä liikaakin lauantai-aamun piirrosarjoista revityltä. Huumoria elokuvaan tuovat Elämää Philadelphiasta -komediasarjasta tuttu Charlie Day ja Del Toron vakionäyttelijä Ron Perlman.

Yön Ritari -trilogian jälkeiset suuren rahan elokuvapektaakkelit ovat usein käsittelevinään isoja teemoja sortuen ainoastaan liialliseen angstiin. Pacific Rim sen sijaan ottaa aiheensa vakavissaan, mutta ei liian tosikkomaisesti. Suurta filosofiaa tai syvällistä merkitystä on jättirobottien ja jättihirviöiden yhteenotosta kertovasta elokuvasta turha etsiä, mutta sen viesti on varsin positiivinen: Mikäli haluamme luoda parempaa tulevaisuutta ja selvitä muuttuvassa maailmassa, meidän olisi parasta unohtaa erimielisyytemme ja puhaltaa yhteen hiileen.

HUOM! Stara tapasi Lontoossa elokuvan tähdet ja ohjaaja Guillermo del Toron. Katso haastattelut tästä linkistä.

Lajityyppi: 3D, seikkailu, sci-fi

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Ohjaaja: Guillermo del Toro

Pääosissa: Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Ron Perlman, Idris Elba, Charlie Day, Robert Kazinsky, Max Martini

Ensi-ilta: 2.8.2013

Kesto: 2h 12 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 4/5