Inkojen lapset vaelsivat kokaiinin ja oluen voimalla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Argentiinasta löydettiin vuonna 1999 kolmen lapsen muumiot, jotka olivat säilyneet ihmeellisen hyvin nykypäivään saakka. Muumiot olivat yli 500 vuotta vanhoja lapsiuhreja, jotka olivat vaeltaneet Andien vuorille kuolemaan jumaltensa kunniaksi.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt tutkijat kertovat, että heidän kestävyytensä salaisuutena olivat kokaiini ja olut. Muinaiset inkat valitsivat joukostaan parhaimmat lapset jumalilleen uhrattavaksi. Pikkuiset inkat lähetettiin Andien vuoristoon, jossa he nukahtivat jäätyneinä ja uhrattuina kivisiin hautaluoliin. Aiemmin on ihmetelty vuorille lähetettyjen lasten sisua, mutta nyt paljastunut, että heidät olikin huumattu jo kuukausien ajan ennen uhrimenoja.

Esimerkiksi Andeilta löytynyt 13-vuotias Llullaillaco Maideniksi ristitty muumiotyttö oli ollut vanhasti alkoholin vaikutuksen alaisena ennen kuolemaansa. Lisäksi tytön hiuksista otetun analyysin perusteella hän oli imeskellyt runsaasti koka-kasvin lehtiä elinaikanaan. Bradfordin yliopisto toteutti muumioiden kemialliset analyysit. Tutkimustulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.