Krapulasta huolestuttavaa tutkimustietoa – tuhoaa ihmisen muistia

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Alkoholintäyteisen illan jälkeen seuravaana aamuna olo saattaa olla kaikkea muuta kuin ruusuinen. Syyt krapulan aiheuttamiin oireisiin löytyvät muun muassa kehon kuivumisesta ja alkoholin sisältämistä kemikaaleista. Nyt krapulan vaikutuksista ihmiskehoon on saatu uutta tietoa.

Keelen yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan krapulan oireet eivät ole ainoastaan fysiologisia. Juhlinnan jälkeisenä aamuna koettu olotila vaikuttaa myös ihmisen kognitiiviseen toimintaan ja mielentilaan, The Telegraph kertoo. Tutkija Lauren Owenin mukaan krapula voi vaikuttaa huomattavasti ihmisen muistiin.

Muisti ei ole ainoa aivotoiminnan osa, joka kärsii krapulan aikana. Selvityksessä kävi myös ilmi, että krapula saattaa huonontaa 20 ikävuoden paikkeilla olevan henkilön reaktioaikoja nelikymppisen henkilön tasolle. Tutkijat eivät löytäneet todisteita, jotka tukisivat yleistä käsitystä siitä, että krapulat pahenisivat iän myötä.

– Vaikka lukuisat tiedejulkaisut ovat perehtyneet alkoholinkulutuksen akuutteihin vaikutuksiin, tutkijat ovat laajalti sivuuttaneet kysymyksen alkoholista aiheutuvasta krapulasta, Lauren Owen summaa tutkimusta lehdelle.