Pakkoruotsia vastustaa jo 45 800 – kansalaisaloite saa kannatusta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pakkoruotsista on puhuttu viime aikoina poikkeuksellisen paljon, kun esimerkiksi Itä-Suomessa siitä on tullut käytännössä turha kieli. Ruotsin sijaan merkitystä on nykyisin erityisesti venäjän kielellä. Myös kansainvälistymisen myötä ruotsin kieli on menettänyt asemiaan suhteessa muihin.

Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Näin pakkoruotsia vastaan kampanjoitiin kesän festivaaleilla ympäri Suomea. Kuva: Santeri Saarinen, Stara

Parhaillaan pakkoruotsin poistamista vaaditaan kansalaisaloitteella, jonka on allekirjoittanut jo 45.800 kansalaista. Aloite tarvitsee 50.000 allekirjoitusta, jotta se voisi edetä eduskuntaan. Tarvittava määrä allekirjoituksia tulee olla koossa 4. syyskuuta mennessä, eli aikaa on vielä lähes kuukausi. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa tästä.

– Missään muussa maailman maassa ei ole vastaavaa vähemmistön puhumaa kieltä koskevaa vaatimusta. Tilanteen epätarkoituksenmukaisuutta lisää suomen ja ruotsin vähäinen käytettävyys kansainvälisesti. Maailman valtakielten osaamisen heikko taso haittaa Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Kansainvälinen kanssakäyminen edellyttää hyvän englannin osaamisen lisäksi myös muiden maailmankielien osaamista, aloitetta perustellaan.

Lue koko aloite perusteluineen tästä linkistä.