Tutkimus: Runsassokeriset juomat tappavat 180.000 ihmistä vuodessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Runsaasti sokeria sisältävät juomat, kuten limonadit, ovat tunnetusti epäterveellisiä ja oleellisia tekijöitä esimerkiksi ylipainoisuuden lisääntymisessä. Nyt tuore tutkimus kertoo, kuinka runsassokeriset juomat johtavat vuosittain jopa 180.000 ihmisen kuolemaan.

Harvardin yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan sokeristen juomien nauttiminen on yhdistettävissä vuosittain 133.000 diabeteksesta, 6.000 syövästä ja 40.000 sydäntaudeista johtuneeseen kuolemaan. Daily Mail -lehti uutisoi, kuinka ainoastaan Yhdysvalloissa sokeriset juomat ovat vuosittain osatekijöinä jopa 25.000 ihmisen kuolemassa. Tutkimus julkistettiin Amerikan sydänliiton kokouksessa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan latinalaisamerikkalaisissa maissa ja Karibianmeren alueella on eniten sokeristen juomien nauttimiseen liitettäviä diabeteksen aiheuttamia kuolemia. Itä- ja Keski-Euroopassa sokerijuomat taas aiheuttavat eniten sydänsairauksista johtuneita kuolemia. Maailman asukasluvultaan suurimmista maista Meksikossa on eniten kuolemantapauksia, jotka voidaan liittää sokerijuomien nauttimiseen.

Sokeristen juomien negatiivisista terveysvaikutuksista on keskusteltu lähiaikoina erityisesti Yhdysvalloissa. New Yorkin pormestari Michael Bloomberg yrittää parhaillaan saada voimaan kieltoa, jonka seurauksena kaupungissa ei saisi myydä yli 4,8 desilitran suuruisia virvoitusjuomia ravintoloissa, kioskeissa, elokuvateattereissa tai urheiluareenoilla. Daily Mail kertoo, kuinka esitys on kuitenkin jo kerran kaatunut oikeudessa, sillä se koettiin ”mielivaltaiseksi ja oikukkaaksi” koskiessaan ainoastaan joitakin juomia.