Miesten kiveksiä syövä piraijalaji leviää Ruotsissa – seuraavaksi Suomeen?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmalla leviävät vieraslajit aiheuttavat usein ongelmia niin eläinten kuin kasvienkin saralla. Joskus vieraslajit tuovat myös vakavia välikohtauksia, kun alueelle kuulumattomat eläimet pääsevät tekemään tuhojaan. Näin on tapahtunut Suomessa erityisesti turkistarhaiskuissa vapautettujen minkkien kanssa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Ruotsissa on nyt kohdattu todella poikkeuksellinen tilanne, joka muistuttaa ensikuulemalta lähinnä aprillipilaa. Ruotsalainen The Local -verkkolehti nimittäin kertoo, että Pacu-kala, eli niin sanottu kivespiraija, olisi levinnyt Ruotsin aluevesille. Erityisen hankalan kalalajista tekee se, että piikkihampainen tappaja on kiinnostunut iskemään miesten kiveksiin.

Amazonin alueelta kotoisin olevan piraijansukuinen kalalajin edustaja on lehden mukaan pyydystetty viime viikolla merivedestä Malmön liepeiltä. Löydetty yksilö oli 21-senttinen, mutta Pacu voi kasvaa jopa 90-senttiseksi. Löydetystä kalasta tutkitaan vielä DNA-näyte lajin varmistamiseksi, mutta alustavien tietojen mukaan se on juuri Pacu. Vielä ei ole tietoa miten kala on päätynyt Ruotsin vesille. Aiemmin Pacu-kaloja on löydetty esimerkiksi Yhdysvalloissa Litchfieldin alueelta Lou Yager -järvestä.