Haastattelussa Jontte Valosaari

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Uusia miespoppareita ei leivota Suomen tähtikartalle aivan joka päivä. Tämän vuoksi Jontte Valosaaren Haastaja-debyyttialbumi kuuluukin vuoden kiinnostavimpiin löytöihin. Brädin ja Cheekin albumeilla aiemmin laulanut mies julkaisi levynsä huhtikuussa.

Menestyksen ainekset vaikuttavat olevan kasassa, sillä Jonten taustatiimissä vaikuttaa suomalainen huipputuottaja MGI, eli Henri Lanz. Rap-artisti Elastisen kanssa toteutettu Jos mä oisin sun mies -single kuului loppuvuoden 2012 kovimpiin radiohitteihin. Valosaari pääsi myös vierailemaan räppärin Hallussa-kappaleella, josta nousi yleisön suosikkihuudatus muun muassa jääkiekon MM-kisoissa.

Staran haastattelussa 33-vuotias helsinkiläinen mies kertoi levyntekoprosessista ja tämän kesän kuvioistaan.

– Viime vuoden lopussa lyötiin MGI:n kanssa lapaset yhteen ja ruvettiin vääntämään biisejä. Niitä tuli aika nopeasti. Tein pari kahden viikon reissua Hollywoodiin, jossa Henkka asuu ja nauhoiteltiin biisejä. Huhtikuussa tuli levy ulos ja nyt ollaan tässä, summasi Jontte Valosaari kulunutta prosessia Staralle.

– Levyjulkkareiden jälkeen on ollut parisenkymmentä keikkaa. Vastaanotto on ollut älyttömän hyvä. Moneen otteeseen olen ollut tosi yllättynytkin siitä, miten paljon jengiä on paikalla ja kuinka hyvin porukka on mukana.

”Olen saanut yhdistettyä laulajaduunin ja palomiehen työn”

Valosaari erottuu edukseen muista laulajatähdistä, sillä hänellä on hallussaan myös toinen arvossa pidetty ammatti. Palomiehenä mies pääsee tekemään sitä, mitä rakastaa vähintään yhtä paljon kuin esiintymistä – auttamaan ihmisiä.

– Reilut yksitoista vuotta olen tehnyt niitä hommia. Käyn edelleen töissä keikkailun lomassa. Tänäänkin ajan keikan jälkeen takaisin himaan ja menen aamukahdeksaan pelastuslaitokselle töihin. Pääsen lauantaiaamuna töistä ja lähden ajamaan Sastamalaan keikalle, kertoi Jontte.

– Olen saanut aika hyvin yhdistettyä laulajaduunin ja palomiehen työn, ettei ole tarvinnut alkaa säätämään mitään. Hyvä niin, koska tykkään sen verran paljon molemmista, etten haluaisi luopua kummastakaan. Pelastuslaitoshomma on ollut mulle aina selkeä.

– Tiesin jo snadina poikana, että haluan auttaa ihmisiä. Saadaan hyvää tehtyä ja pelastetaan ihmishenkiä. Se on tosi palkitsevaa omassa pääkopassa. Laulaminen on vähintään yhtä siistiä. On ollut tosi mageeta tehdä keikkoja. Ei osaa kuin hymyillä!

Komistus on jo saanut tottua arkityönsä parissa siihen, että ihmiset tunnistavat hänet ”siksi laulajaksi”. Poptähteydestä osaksi koitunut julkisuus on kuitenkin tähän mennessä tuntunut positiiviselta huomioimiselta ja hauskoilta kohtaamisilta.

– Nyt on tunnistettu aika paljon, kun käydään syömässä tai haetaan kaupasta asemalle ruokaa. Ollaan oltu monessa mukana päiväkodeista lähtien ja esitelty esimerkiksi lapsille paloautoja ja meidän työtä.

– Laulamisesta en keksi mitään varjopuolia, huomio on ollut tähän mennessä positiivista. Kun Jos mä oisin sun mies -kappale julkaistiin, tuli yhtäkkiä sellainen järjetön rypäs haastattelua radioon ja lehteen. Muistaakseni en ole yhtään haastattelua jättänyt tekemättä. Jos musta ollaan kiinnostuneita, olen messissä.

Musiikki on ollut pitkään läsnä Jonten elämässä, vaikka sille tulikin aikoinaan yli vuosikymmenen mittainen tauko. Miehen yläaste meni musiikkipainotteisella luokalla.

– Meillä oli kaikkea bändivääntöä, mitä tehtiin. Olin meidän bändin laulaja. Mulla oli sellaiset pitkät, hapsut hiukset ja kunnon surffitukka. Me vedettiin kovia covereita – Bon Jovia, CCR:ää ja Guns ’N Rosesia.

– Sen jälkeen, kun jengi lähti eri suuntiin, laulaminen jäi pois ja tuli pitkä tauko. Noin 14 vuoteen ei tullut tehtyä mitään muuta kuin huonosti soitettua pianoa ja rumpujen hakkaamista. Tehtiin joskus vuonna 2008 tiukkojen räppäreitten Tuomon ja TK:n kanssa jotain. Siitä lähti puheet siitä, että pitäisi tehdä jotain. Nyt on sitten tehty.

”YouTuben katsojamäärä yllätti mut totaalisesti”

Haastaja-albumia tehdessä Jontella oli mielessään positiivisen musiikin tekeminen – hänelle synkistely ei tule luonnostaan. Mies kuuntelee suomiräppiä ja r&b:tä, joiden vaikutteista syntyi tuloksena levyllinen menevää urbaania poppia.

– Olen ollut kaikessa vähän mukana. Sanoituksia ovat tehneet pääsääntöisesti Illi ja Jannika B:n taustajoukoissa häärinyt Heidi-Maria Paalanen. Aste on Lennän-biisin takana, jossa on mukana myös Cheek. Itse olen antanut aiheita, ideoita ja ajatuksia, joita voi käsitellä biiseissä. Olen puhunut sanoittajien kanssa paljon ja pyöritellyt heidän kanssaan ideoita.

– Me puhuttiin esimerkiksi joskus Illin kanssa, että voisi tehdä biisin, jossa olisi jotain palomies-teemaa. Syntyi Tuleen-biisi. Siinä muun muassa mainitaan, että ”hätävalot vilkkuu ja sireenit kirkuu”.

– Sitten siinä on se kohta, missä sanotaan, että ”sprinklerit suihkuu”. YleX:n eräs toimittaja totesi joskus radiolähetyksessä, että sitä jäi ihmetyttämään, miten se Jontte halusi Springlesejä sinne suihkuun. Se oli hauska läppä, satuin kuulemaan radiosta.

Suuri yleisö löysi Jonten musiikin Jos mä oisin sun mies -kappaleen myötä. Hittibiisissä Valosaari ja Elastinen antavat pyyhkeitä miehelle, joka ei osaa pitää huolta naisestaan. Popparin mukaan kappaleella oli tarkoitus huomioida juuri vastakkaisen sukupuolen edustajat.

– Se oli ekoja biisejä, joita tehtiin. Siinä oli alun perin ihan erilainen tausta. Laulu on Illin käsialaa. Juteltiin hänen kanssaan tekovaiheessa, että kappaleessa voisi olla naisille jotain pientä kivaa. Pyysin Elastista mukaan jo alkuvaiheessa ja se lähti projektiin. Lopputulos on musta enemmän kuin hyvä.

– Kyllä keikoilla huomaa, että kun se biisi tulee, huuto on kova ja laulu vähintään yhtä kova. Me ei Kimmon kanssa ehditty olemaan studiossa samaan aikaan, kun nauhoitukset tehtiin eri paikoissa, paljasti poplupaus, ja kertoi sitten, miten yhteistyö rap-tähden kanssa alkoi.

– Ollaan oltu Elastisen kanssa hyvänpäiväntuttuja, ja sillä sattui olemaan kotonaan remontti. Se oli kysellyt remppamiehiä, niin Tuomon ja TK:n kautta tutustuttiin paremmin. Kävin tekemässä pihahommia ja saunaa Kimmolle. Silloin juteltiin paljon musiikkiin liittyvää ja kyselin asiasta. Hän näytti jo silloin vihreää valoa.

Kappaleen musiikkivideo on kuvattu Helsingin Design-museossa, jonne Jontte saapui aikoinaan suoraan työvuorosta. Video on kerännyt YouTube-palvelussa jo yli kaksi miljonaa katselukertaa.

– Siinäkin löytyi sitä kipinämeininkiä. Simppeliä, helppoa katsottavaahan se on. Toisaalta, naisille kuuluu kaikki kunnia ja arvostus, niin helppohan siitä aiheesta on biisi ja video tehdä.

– YouTuben katsojamäärä yllätti mut totaalisesti. Videota julkaistessa mietin, että olisipa sillä kesällä joku 300.000 katselukertaa. Se määrä tulikin täyteen nopeasti, ja oli vaikea uskoa sitä todeksi, kun lukema lähenteli miljoonaa.

”Olen aina halunnut lapsia”

Valosaaren vuoteen on mahtunut muutakin ihasteltavaa. Parisuhde fitness-kaunotar Mari Valosaaren kanssa eteni avioliittoon kesän alussa, ja pariskunta odottaa parhaillaan esikoislastaan. Jontte odottaa innokkaasti uutta tulokasta, ja kertoo olevansa valmis isin tyttöä varten.

– Oltiin puhuttu lapsesta, ja se tuli mahtavana yllätyksenä. Me ollaan oltu vuosi ja muutama kuukausi yhdessä. Ollaan Marin kanssa tunnettu vuosia, mutta tässä mielessä reilu vuosi. Mullakin on sen verran ikää, että mitä tässä odottelemaan. Olen aina halunnut lapsia, mutta en mä niitä sitten halua, kun olen viisikymppinen.

Poppari kertoi kosineensa perinteisesti. Iltapäivälehdet uutisoivat jokin aika sitten, kun Valosaarien hääpäivä sattui samalle päivälle Ruotsin prinsessa Madeleinen suuren päivän kanssa. Tähden mukaan asia ei ollut ainakaan suunniteltu.

– Se yhteensattuma oli vahinko. En ole hirveästi näitä Ruotsin prinsessojen meininkejä seurannut. Me päätettiin ensin, virnistää laulaja.

Varattu mies tai ei, naisfanit tuntuvat ottaneen hittipopparin musiikin omakseen. Valosaaren mukaan suuri osa keikkayleisöstä kuuluu kauniimman sukupuolen edustajiin. Vaikka ilmat ovat olleet lämpimiä, vielä Jontte ei ole riisunut paitaansa hameväen silmän iloksi.

– Vielä on kesää jäljellä. Summer Upissa olisi ollut tilaisuus siihen, kun oli hyvät ilmat. Mitä tahansa voi tapahtua, kun iskee tarpeeksi lämmin ja aurinkoinen sää.

”En kaipaa grammaakaan lisää kroppaan”

Lomaa poptähti ei ehdi aktiivisen kesänsä aikana pitämään – niin monta asiaa tapahtuu samanaikaisesti. Hänen mukaansa sille ei kuitenkaan ole tarvetta. Jokainen askel on tuntunut luovan lisää uusia tilaisuuksia. Niihin kuului keväällä myös vierailu Elastisen Joka Päivä Koko Päivä -albumin Hallussa-kappaleella.

– Juteltiin jo aiemmin Kimmon kanssa, että jos sen uudelta levyltä löytyy biisi, olen käytettävissä. Sitten se otti yhteyttä ja painuttiin studioon Illin ja Elastisen kanssa tekemään Hallussa-kappale. Ootko nähnyt sen musavideon? Sehän on ihan mieletön. Ja missä tikissä Kimmo on!

– Mä olisin myös ollut siinä Hallussa-videossa ilman paitaa, mutta oli paha ihottuma silloin. Yhtä kovassa kunnossa kuitenkin – no ei nyt sentään. Linnun luut ja laulajan lihakset, veistelee Jontte pilke silmäkulmassa.

– Olen ollut tässä kevään aikana kipeänä, ja se on vaikuttanut laulamiseen ja treeneihin. Olin tuossa kolme kuukautta putkeen sillä tavalla, että vähän väliä oli kuumetta, flunssaa ja kurkkukipua. Tosi vähälle on kuntoilu jäänyt. Normaalisti käyn kyllä treenailemassa. Pelastuslaitoksella meille kuuluu pakollisena pari tuntia liikuntaa joka työvuoroon.

– Mulle salilla käyminen on enemmän jumppaamista kuin painojen kanssa repimistä. Treenaan mielelläni enemmän kuntoa ja kestävyyttä kuin massaa. En kaipaa grammaakaan lisää kroppaan. Näin on hyvä.

Kumpi voittaisi leuanvedossa, Jontte vai Elastinen?

– Kyllä mä lähtisin liputtamaan sinne Elastisen suuntaan, on se niin järkyttävän hyvässä kondiksessa. Ehkä jonkun lajin keksisin, missä voisin hänet voittaa. Mutta tämä ei Kimmo ollut haaste, nauroi Jontte.

– Me voitaisiin lähteä pelaamaan vaikka golfia, siinä mä pärjään sille aivan varmasti. Teflon Brothersin suunnalta tuli äskettäin vähän haastetta, että mun pitäisi niiden DJ:n kanssa lähteä pelaamaan golfia. Se on kuitenkin joku himogolfari, mutta ei se mitään – niin olen minäkin. Lähdetään pelaamaan vaan.

Valosaari ei taida ottaa itseään turhan vakavasti. 15. helmikuuta julkaistun Haastaja-singlen musiikkivideolla mies ottaa nimittäin turpiinsa tytöltä.

– Kyllä. Eikä harmita yhtään. Idea siihen tuli aika pitkälti ohjaaja Joonas Kenttämiehen suunnalta. Se kuulosti heti hyvältä ja suostuin. Biisi on erilainen ja tanssittavampi kuin Jos mä oisin sun mies, vastasi laulaja.

– Valo on mun suosikkibiisi albumilta. Aloin heti sen kuullessani ajattelemaan syviäkin juttuja ja lähti nousemaan fiiliksiä pintaan. Tuolla levyllä on aika monta slovaria ja niitä on kiva laulaa. Suomiräpin isona diggarina tykkään myös nopeammista biiseistä, joissa mennään enemmän räpin suuntaan.

– Me ollaan jo keskusteltu seuraavasta levystä ja puhuttu, että mihin suuntaan lähdetään tätä juttua viemään. Kaikenlaisia yhteistyövääntöjäkin on ollut ilmoilla, mutta niistä sitten myöhemmin enemmän. Aika piankin on jotain uutta tulossa keikkasettiin, kertoi Jontte Valosaari Staralle.

Anna Poikkimäki