Menolippu Marsiin – jo 100 000 hakenut mukaan avaruusmatkalle

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maapallon naapuriplaneetta Mars on ollut viime aikoina runsaasti otsikoissa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n lähetettyä Curiosity-luotaimen tutkimaan planeetan pintaa. Nyt hollantilainen Mars One -projekti suunnittelee jo siirtokunnan perustamista planeetalle.

Mars Onen tavoitteena on perustaa siirtokunta punaiselle planeetalle vuonna 2023. Reissuun on ilmoittautunut nyt jo 100.000 vapaaehtoista. Näistä hakeneista 40 onnekasta pääsee osallistumaan historiaa mullistavaan projektiin, Metro kertoo.

Mars One suunnittelee lähettävänsä ihmisiä Marsiin aina kahden vuoden välein. Syyskuussa 2022 neljä ensimmäistä vapaaehtoista lähetetään kohti Marsia. Ryhmä tulee koostumaan kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä.

Matkaan lähetettävien ihmisten täytyy kuitenkin läpäistä kahdeksan vuotta kestävä, vaativia fyysisiä ja psykologisia testejä sisältävä harjoitusjakso. Televisioitavan harjoittelun avulla heitä koulutetaan kestämään Marsin olosuhteita. Projektissa on mukana Big Brother -konseptin toinen luoja Paul Römer.

Matkalippu Marsiin tulisi olemaan yhdensuuntainen, sillä astronauttien olisi tarkoitus jäädä asumaan perustettavaan siirtokuntaan loppuiäkseen. Astronautit asuisivat säteilyltä suojattujen kupujen sisällä kasvattaen oman ruokansa. Energiantuotanto tapahtuisi aurinkopaneelien ja kierrätetyn veden avulla.