Suuri ruokahuijaus! 59 prosenttia amerikkalaisten ”tonnikalasta” ei ole tonnikalaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa kohistiin taannoin ruokaskandaalista, kun selvisi, että paistijauhelihassa ei välttämättä ollut lainkaan aitoa paistia. Lihatuotteet eivät toki ole ainoita, joissa kuluttajaa huijataan. Taannoin Yhdysvalloissa paljastui suuri kalahuijaus.

Yhdysvalloissa nimittäin äimistellään Oceana-järjestön tutkimustulosta, jonka mukaan amerikkalaisten syömästä tonnikalasta peräti 59 prosenttia osoittautui joksikin aivan muuksi. Paljastaessaan suurta ruokahuijausta Oceana testasi 1.215 tonnikalanäytettä Yhdysvalloissa. Eniten väärennettyä kalaa myytiin sushiravintoloissa, mutta jonkin verran myös ruokakaupoissa ja ravintoloissa.

Huolestuttavinta oli, että Chicagossa, Austinissa, New Yorkissa ja Washington DC:ssä yksikään sushiravintola ei myynyt aitoa tonnikalaa. Muuksi kuin tonnikalaksi todetuista kaloista peräti 84 prosenttia oli empylidae-heimoon kuuluvaa eskolaaria, joka voi aiheuttaa suolisto-oireita.

Suomessa Evira vaatii eskolaarin myyntipakkaukseen lisämerkinnän: ”Koska eskolaari sisältää runsaasti sulamatonta rasvaa, jonka nauttiminen voi aiheuttaa suolisto-oireita (mm. rasvaripulia), se on kypsennettävä siten, että suurin osa rasvasta poistuu kalasta (esim. grillaamalla). Kalan rasvaa ei saa käyttää kastikkeen valmistukseen.