Elokuva-arvostelussa Kick-Ass 2

Elokuvat · Tim Isokivi

Vuonna 2010 ensi-iltansa saanut toimintakomedia Kick-Ass nousi maailmanlaajuiseksi yllätyshitiksi ronskista huumorista ja ja suorasukaisesta väkivallastaan huolimatta – tai ehkä juuri niiden ansiosta. Kuten nykyään on tapana, myös Mark Millarin sarjakuvaan perustuvalle elokuvalla ryhdyttiin nopeasti suunnittelemaan jatko-osaa.

Jatko-osassa David Lizewski (Aaron Taylor-Johnston) on lopettanut toimensa Kick-Ass -nimisellä toimivana supersankarina, kun taas Mindy Macready (Chloe Grace Moretz) jatkaa edelleen oman käden oikeuden jakamista Hit Girlinä. David haikailee paluuta sankariuralleen, mutta Mindy jää adoptio-isälleen kiinni kaksoiselämästään. Niinpä hän joutuu opettelemaan elämään tavallisena teinityttönä.

David löytää kuitenkin nopeasti Colonel Stars and Stripes -nimisen ex-mafioson (Jim Carrey) johtaman Justice Forever -supersankariryhmän, jonka riveissä hän alkaa jälleen taistelemaan oikeuden puolesta. Samaan aikaan Red Mist -supersankarina aiemmin tunnettu Chris D’Amico suunnittelee paluuta kuvioihin The Motherfucker -superpahiksena. Hän vannoo kostoa isänsä tappaneelle Kick-Assille, ja alkaa kokoamaan omaa superroistojen armeijaansa.

Ensimmäisen Kick-Ass -elokuvan ohjannut Matthew Vaughn siirtyi jatko-osassa tuottajan rooliin, aikaisemmin lähinnä televisiosarjoja työstäneen Jeff Wadlowin siirryttyä ohjaajan pallille. Ensimmäisen osan tyylilaji ei kuitenkaan ole muuttunut miksikään. Tälläkin kertaa komediaa ja sarjakuvamaista väkivaltaa tarjoillaan sellaisella tahdilla, ettei pahimpien kukkahattutätien kannata vaivautua teatteriin.

Samalla elokuva tuntuu kuitenkin vielä ensimmäistäkin osaa jakomielisemmältä; Alkupuolisko on kuin puhdasta teinikomediaa, mutta loppua kohden elokuva yltyy varsin synkäksi. Supersankaritarinoiden ja todellisen elämän syy-seuraussuhteiden vastakkainasettelu on teemana kiehtova. Tekijät eivät kuitenkaan oikein tunnu taaskaan osaavan päättää tekevätkö puhdasta parodiaa vai vakavempaa kuvausta siitä, kuinka huonosti supersankareille kävisi tosielämässä.

Kuten jo ensimmäisessä osassa, tälläkin kertaa Chloe Grace Moretzin esittämä Hit-Girl varastaa katsojien huomion mainiolla tavalla kyseenalaisella roolillaan. Teinitytön tasapainottelu oman käden oikeutta jakavan naamiosankarin ja tavallisen murrosikäisen tytön elämän välillä tarjoileekin elokuvan hauskimpia hetkiä. Myös nörttirooleistaan tutun Christopher Mitz-Plassen aloitteleva superrikollinen kohoaa paljon nimikkohenkilöä kiinnostavammaksi hahmoksi. Jim Carreyn rooli jää elokuvassa harmillisen pieneksi. Koomikkoveteraanin näyttelemän, uskoon tulleen supersankarin toimia olisi mieluusti seurannut enemmänkin.

Kick-Ass muistuttaa todella paljon edeltäjäänsä sekä hyvässä että pahassa. Mikäli ensimmäinen Kick-Ass aiheutti harmaita hiuksia, kannattanee lippurahat säästää johonkin toiseen elokuvaan. Ensimmäisen osan ystäville tarjoillaan kuitenkin jälleen varsin toimivaa väkivaltaviihdettä, mikäli he eivät odota elokuvalta mitään suoranaisesti uutta ja mullistavaa.

Kick-Ass 2 (2013)

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, komedia

Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys

Ohjaaja: Jeff Wadlow

Pääosissa: Aaron Taylor-Jonson, Chloe Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Donald Faison, Jim Carrey, John Leguizamo

Ensi-ilta: 16.8.2013

Kesto: 1h 48 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 3/5