Näin valtava Wikipedia olisi tietosanakirjoina

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Wikipedia on ehkäpä maailman kattavin kansalaisten kokoama tietopankki, ja sitä on kirjoitettu 264 eri kielellä. Wikipedian perustaja Jimmy Walesin mukaan palvelun idea on ”pyrkimys luoda ja levittää jokaiselle planeetan asukkaalle heidän omalla kielellään mahdollisimman laadukas vapaa

tietosanakirja”.

Heinäkuun lopulla Wikipediassa oli kaikki kieliversiot yhteenlaskettuna 28.060.113 artikkelia. Arvioiden mukaan niistä noin 60 prosenttia kuuluvat englanninkieliselle versiolle. Mikäli kaikki nämä artikkelit painettaisiin vanhanaikaiseksi tietosanakirjoista koostuvaksi sarjaksi, tarvitsisivat ne yhteensä 9,5 keskikokoista kirjahyllyä.

Wikipedian käyttäjä Tompw’n mukaan englanninkielinen Wikipedia olisi paperisena versiona peräti 1.908 tietosanakirjaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa artikkeleista on erittäin pikkutarkkoja, kun toiset artikkelit jäävät pelkiksi pintaraapaisuiksi. Wikipediaan lisätään uusia artikkeleita ja tarkennuksia jatkuvasti.