Tarjoilija, tahdotko enemmän tippiä? Yksi vinkki ylitse muiden

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tippaaminen on oiva tapa kiittää hyvästä palvelusta. Etenkin ravintoloissa kannattaa jättää juomarahaa maittavan aterian ja asiakaspalvelun jälkeen. Nyt on julkaistu tutkimus, että laskun alustana toimivalla lautasella on huima merkitys tipin suurudessa.

Ravintolan lasku toimitetaan yleensä joko nahkaisessa kansiossa tai tavallisen pyöreän lautasen päällä. Ranskalainen Etelä-Bretagnen yliopisto suoritti tutkimuksen, jossa määriteltiin onko laskun alustalla merkitystä juomarahan suuruuteen. Tulokset olivat selkeitä. Tutkimuksen mukaan tarjoilijat saivat eniten ja enemmän juomarahaa, kun laskun alla oli sydämen muotoinen lautanen.

Testissä testattiin sydämen muotoisten alustojen lisäksi pyöreitä ja neliön mallisia lautasia. Kaikki laskun alla olleet lautaset olivat peräisin yhdeltä tehtaalta ja ne olivat punaisia ja samankokoisia. Tutkimukseen osallistui 365 asiakasta ja viisi tarjoilijaa kolmesta eri mereneläviä tarjoavasta ravintolasta. Tulokset julkaistiin Journal of Applied Social Psychology -nimisessä julkaisussa.