Spekti sijoitusjohtajasta artistiksi: ”Oli iso liike lähteä sieltä”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Rähinän kollektiiviin kuuluva Spekti on ollut yksi kesän soitetuimmista rap-artisteista, sillä hänen Teen mitä haluun -kappaleensa osoittautui kesähitiksi. Ennen soolouraansa Spekti tunnettiin Trilogia-yhtyeen jäsenenä, jossa mies esiintyi Aspekti-nimellä.

Terävistä lyriikoistaan tunnettu rap-lupaus on ehtinyt vierailla muun muassa Fintelligensin ja Uniikin kappaleilla. Cheekin kanssa tehty Pyrkiny vähentää muodostui viime vuoden jättihitiksi eikä vähiten sen nasevien sanoitusten ansiosta. Riimittelyn lisäksi miehellä on muitakin meriittejä. Aiemmin herra Huhtala on nimittäin tehnyt töitä Nordean sijoitusjohtajana.

Taskussaan Spektillä on kauppatieteen maisterin tutkinto, ja takana 5,5 vuotta pankkialan työkokemusta. Viime vuoden lopulla mies kuitenkin vaihtoi sijoitusasiat räppärin mikrofoniin ja ryhtyi päätoimiseksi artistiksi.

– Lopetin viime marraskuussa pankissa. Oli iso liike lähteä sieltä. Mä olen tehnyt mun levyä vuodesta 2010. Jossain vaiheessa huomasin, ettei se vaan onnistu, että sä oot päivätöissä ja sitten illalla kirjoitat biisejä, Spekti kertoi Staralle.

– Se ei vaan mene niin, että voit laittaa kalenteriin jonkun parin tunnin slotin, jossa lukee ”kirjoitan biisejä”. Kaikki luovat duunit vaativat sitä, että pääset työskentelemään vapaammin. Kun tulee väsyneenä duunista, ei ole kaikkein luovimmillaan.

Yhdistelmä on ristiriitaisuudessaan kiehtova. Sliipatuissa puvuissa asiakastapaamisesta toiseen purjehtiva pankkiiri ja festarilavalla yleisöä huudattava räppäri eivät ensalkuun näytä lyövän kättä yhteen, mutta todellisuudessa sijoitusmaailmassakin tarvitaan luovuutta.

– Se vastakohtaisuus on tietenkin kiinnostavaa. Mut en mä näe, että miksi näin ei voisi olla. Toi duuni mitä tein oli suurimmaksi osaksi ihan kivaa ja tykkäsin siitä, mutta se vaan vei niin paljon aikaa musahommilta. Musiikki on kuitenkin mulle ihan erilainen intohimo kuin tuollainen perinteinen ura.

– Sekin vaikutti paljon, että olin mukana aika isoissa biiseissä, joista tuli hittejä – Pojat on poikii ja Rotko sun muuta. Niiden kautta vahvistui se tunne, että tätä voisi tehdä ihan duunina. Tietysti se oli iso päätös, jota jouduin miettimään, että uskaltaako siihen lähteä. Nyt ollaan tässä pisteessä.