Elokuva-arvostelussa Pain & Gain

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Elokuvakokemuksen summaa yleensä tunne, joka jää pinnalle audiovisuaalisen parituntisen jälkeen. Pain & Gain -toimintakomedia jätti hieman tyhjän repaleisen tunnelman verkkokalvoja höykkyyttäneestä viihteestä huolimatta. Elokuvassa kaikki on rankkaa – juonta, näyttelijävalintoja ja toteutusta myöten.

Kyseessä on tositapahtumiin perustuva elokuva – mitä katsojan on vaikea unohtaa absurdin väkivaltaisten tapahtumien vuoristoradassa. Päärooleissa nähtävät Mark Wahlberg, Dwayne Johnson ja Anthony Mackie eivät herätä sympatioita.

Salskea kolmikko ruumiillistaa amerikkalaisen unelman onnenonkija-mentaliteettia näyttelemällä 90-lukulaisia personal trainereita, jotka ottavat lain omiin käsiinsä. Askel askeleelta syvenevät rikokset vievät tekijänsä vaaralliselle polulle. Kidnappauksesta alkanut kierre tekee isolihaksisista bodareista häijyjä, paremman elämän perässä juoksijoita, joille mikään ei enää riitä.

Transformers-elokuvistaan tunnetun Michael Bayn Pain & Gain -elokuva tuo mieleen Quentin Tarantinon tuotannon raa’an väkivaltaisuuden. Toteutuksessa Bay ei kuitenkaan pääse lähellekään sitä komiikkaa ja erehtymätöntä repliikkien tykitystä, joka on läsnä Tarantinon veriroiskepläjäyksissä.

Kokonaisuus tuo mieleen väljähtyneen virvoitusjuoman – sykkivin kipinä puuttuu, vaikka Wahlberg, Johnson ja Mackie eittämättä tekevät parhaansa luodakseen intensiteettiä tiivistunnelmaiseen toimintakomediaan. Onnistuneen roolin tekee Monk-poliisisarjasta tuttu Tony Shalhoub, joka näyttelee kidnappauksen kohteeksi joutunutta oikukasta yrityspohattaa.

Lajityyppi: Toiminta, komedia

Ohjaaja: Michael Bay

Pääosissa: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Ed Harris, Tony Shalhoub, Rob Corddry, Ken Yeong, Rebel Wilson, Bar Paly.

Ensi-ilta: 9.8.2013

Kesto: 2 h 09 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 3/5