Mies tuli 3,7 promillen humalaan pelkästä ruoasta? Vatsa tuottaa alkoholia

Lifestyle Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lääkärit olivat hämmentyneitä, kun 61-vuotias teksasilaismies saapui ensiapuasemalle selvästi humalaisena väittäen, ettei ollut juonut tippaakaan. Alkometri osoitti miehen veren alkoholipitoisuuden olevan jopa 3,7 promillea.

Sairaanhoitohenkilökunta epäili miestä kaappijuoppoksi. Näin ei kuitenkaan ollut. Lääkäreille selvisi, että teksasilaismiehen oma keho tuotti alkoholia. Panolan yliopiston tutkijat Barabara Cordell ja Justin McCarthy ryhtyivät tutkimaan outoa tapausta. He eristivät miehen sairaalahuoneeseen 24 tunniksi. Erityksen aikana mies söi hiilihydraattipitoisia ruokia, jonka jälkeen hänen verensä alkoholipitoisuudeksi mitattiin 1,2 promillea.

Teksasilaismiehen erikoinen ominaisuus selittyy tieteellisesti sillä, että hänen elimistössään esiintyy runsaasti yleisesti leivinhiivana tunnettua sienilajia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että miehen elimistö toimii eräänlaisena biologisena käymisastiana hänen syötyään tai juotuaan tärkkelyspitoisia aineita, kuten bageleita, pastaa ja virvoitusjuomia. Miehen vatsassa oleva hiiva muuttaa ruokien ja juomien sokerit etanoliksi.

NPR-verkkosivuston mukaan harvinaista ominaisuutta esiintyy joskus potilailla, joille on määrätty antibiootteja. Bakteerien kuoleminen saattaa johtaa hiivan ilmenemiseen ihmisen vatsassa. Toinen syy teksasilaismiehen ”käymisastiavatsalle” saattaa olla hänen kotipanimoharrastuksensa, joka vaatii runsasta hiivan käsittelyä.

Barbara Cordell ja Justin McCarthy julkistivat tapauksen International Journal of Clinical Medicine -julkaisussa. Tutkijoiden mukaan miehestä hoidettiin sienilääkkeiden ja vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla.