Poliisi varoittaa: Kiristäjät kaapanneet Suomessa jo 30 000 tietokonetta!

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen poliisi, Viestintäviraston CERT-FI ja F-Secure Oyj ovat yhteistyössä perustaneet internetsivuston, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta verkkorikollisuudesta. Sivujen perustaminen liittyy laajaan rikoskokonaisuuteen, jossa tietokoneita on lukittu tietoverkon kautta Suomen poliisin nimissä.

– Rikoksen kohteeksi joutuneen tietokoneen näyttöön tuodaan viesti, jossa kerrotaan tietokoneen olevan lukittu. Edelleen viestissä väitetään, että lukitus poistetaan maksamalla viranomaisille 100 euron sakkomaksu. Maksun suorittaminen ei poista lukitusta. Rahat menevät kansainvälisille rikollisryhmille, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Olli Koski Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta kertoo.

Poliisin kansainvälisessä yhteistyössä suoritetussa esitutkinnassa on saatu tietoa rikollisen toiminnan laajuudesta. Olli Kosken mukaan yhden rikollisryhmän toiminnan tuloksena kiristyksen kohteita on Suomessa yli 30.000 ja eri puolilla maailmaa arviolta yli viisi miljoonaa.

– Teon pysäyttäminen on haastavaa rikollisryhmien hajautetun ja kansainvälisen toimintamallin vuoksi. Poliisi, CERT-FI ja F-Secure Oyj ovat tehneet yhteistyötä kokonaisuuden tutkinnassa, Olli Koski kertoo.

Mikäli olet joutunut kiristysohjelman kohteeksi lähipäivinä ja olet jo maksanut maksun, ota yhteyttä vuorokauden kuluessa maksusta PaySafeCardin palvelunumeroon 0800 915 583 varojen palauttamiseksi. PaySafeCardilla ei ole mitään tekemistä rikoksen kanssa.