Urheiluravinteesta löytyi amfetamiinin kaltaista piristettä – aiheutti doping-käryjä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa suosittu Craze-urheiluravinne on herättänyt kohua kyseenalaisen sisältönsä vuoksi. Ravinteen on huomattu sisältävän uudenlaista, amfetamiinia muistuttavaa ja mahdollisesti vaarallista design-piristettä.

Crazen sisältämän N,alpha-diethylphenylethylamine -nimisen aineen vaikutuksia ihmiseen ei ole tutkittu. Sen uskotaan kuitenkin olevan teholtaan amfetamiinia miedompaa, mutta dopingina käytettävää efedriiniä voimakkaampaa. Drugs Testing and Analysis -tiedelehden julkistamassa tutkimuksessa kävi ilmi, ettei piristettä ole listattu lainkaan kuuluvaksi tuotteen ainesosiin.

– Se voi aiheuttaa hyvän olon tunnetta tai parantaa suorituskykyä, mutta saattaa myös lisätä sydänkohtauksen tai aivoverenkiertohäiriön riskiä, Harvardin yliopiston tohtori Pieter Cohen kommentoi USA Today -lehdelle.

Boston Globe -lehden mukaan Harvardin yliopiston tutkijat alkoivat tarkastelemaan Craze-ravinnetta sen jälkeen, kun kaksi ainetta käyttänyttä urheilijaa sai kilpailukiellon doping-testien seurauksena. Lisäravinne on vedetty jo pois myynnistä Walmart-kauppaketjun verkkokaupasta. Sitä kuitenkin myydään edelleen urheiluravinteita välittävän GNC-liikeyrityksen toimesta.

Crazea valmistava Driven Sports -yhtiö on julkistanut lukuisia tiedotteita, joissa se kiistää ravinteen sisältävän amfetamiinin kaltaisia stimulantteja. Yhtiö ilmoittaa verkkosivuillaan testien osoittaneen aineen olevan puhdasta.

LUKIJAKILPAILU: Arvomme Staran Facebook-sivun tykkääjien kesken Tallink Siljan luksusristeilyn Tukholmaan kahdelle hengelle deluxe-hytissä. Risteilyn arvo on noin 600 euroa. Voit halutessasi tägätä alle kaverisi, jonka kanssa haluaisit lähteä risteilylle. Kerro kilpailusta myös kaverillesi tai tägää hänet kilpailusivulle. Voittaja arvotaan 8.11.2017. Facebook ei ole kilpailun järjestäjä.

Uusimmat