Urheiluravinteesta löytyi amfetamiinin kaltaista piristettä – aiheutti doping-käryjä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa suosittu Craze-urheiluravinne on herättänyt kohua kyseenalaisen sisältönsä vuoksi. Ravinteen on huomattu sisältävän uudenlaista, amfetamiinia muistuttavaa ja mahdollisesti vaarallista design-piristettä.

Crazen sisältämän N,alpha-diethylphenylethylamine -nimisen aineen vaikutuksia ihmiseen ei ole tutkittu. Sen uskotaan kuitenkin olevan teholtaan amfetamiinia miedompaa, mutta dopingina käytettävää efedriiniä voimakkaampaa. Drugs Testing and Analysis -tiedelehden julkistamassa tutkimuksessa kävi ilmi, ettei piristettä ole listattu lainkaan kuuluvaksi tuotteen ainesosiin.

– Se voi aiheuttaa hyvän olon tunnetta tai parantaa suorituskykyä, mutta saattaa myös lisätä sydänkohtauksen tai aivoverenkiertohäiriön riskiä, Harvardin yliopiston tohtori Pieter Cohen kommentoi USA Today -lehdelle.

Boston Globe -lehden mukaan Harvardin yliopiston tutkijat alkoivat tarkastelemaan Craze-ravinnetta sen jälkeen, kun kaksi ainetta käyttänyttä urheilijaa sai kilpailukiellon doping-testien seurauksena. Lisäravinne on vedetty jo pois myynnistä Walmart-kauppaketjun verkkokaupasta. Sitä kuitenkin myydään edelleen urheiluravinteita välittävän GNC-liikeyrityksen toimesta.

Crazea valmistava Driven Sports -yhtiö on julkistanut lukuisia tiedotteita, joissa se kiistää ravinteen sisältävän amfetamiinin kaltaisia stimulantteja. Yhtiö ilmoittaa verkkosivuillaan testien osoittaneen aineen olevan puhdasta.