Lumimiehen arvoitus selvisi? Tutkijat löysivät kadonneen DNA-linkin

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Lumimies eli Jeti on olento, jonka kerrotaan liikkuvan Himalajan vuoristossa. Karvainen otus kulkee tarinoiden mukaan kahdella jalalla ja omaa punertavan turkin. Aasialaisissa legendoissa lumimies on tuttu jo 3.000 vuoden takaa.

lumimieskiinni2012.png

Nykyihminen tekee ajoittain havaintoja vuoriston salaperäisestä asukista. Nyt brittiläiset geenitutkijat ovat luoneet teorian, jonka mukaan gorillaa ulkoiselta olemukseltaan etäisesti muistuttava Jeti on kaukaista sukua 10.000 vuotta vanhalle jääkarhulajille.

Oxfordin yliopiston professori Bryan Sykes vertasi kahden tunnistamattoman Himalajan eläimen karvanäytteitä ja etsi niille vastinetta eläinten geenistöstä. Näytteet olivat yhteneväisiä Norjasta löytyneen 40.000 vuotta vanhan jääkarhun leukaluun geenien kanssa.

Miehen mukaan lumimies saattaakin olla kadonnut linkki jääkarhujen ja ruskeakarhujen välillä. Tanskan Luonnonhistoriallisen museon professorin Tom Gilbertin mielestä Sykesin löytö selittää järkevällä tavalla Jeti-bongaukset, joita tehdään aina välillä vielä nykyäänkin, uutisoi AP-uutistoimisto.