Pariskunta riitelee raha-asioista? Tässä vinkit parempaan rahasopuun

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Taloudelliset paineet ajavat perheitä, pariskuntia ja yksineläviä ihmisiä usein stressin partaalle, ja köyhyys on suo, josta on vaikea päästä ylös ilman sinnikästä työntekoa tai lottovoittoa. Etenkin pariskunnat saattavat usein sortua riitelemään rahasta.

Femail First pyysi rahavinkkejä pankkialallla työskentelevältä Hannah Hilliltä. Naisen mukaan ensisijaisen tärkeää olisi olla rehellinen raha-asioiden suhteen. Pariskunnan kannattaa istua alas ja käydä rahamenot ja -tulot yhdessä läpi ja mitään salailematta, jotta mahdolliset ongelmakohdat ja kiistan aiheet tulisivat selkeämmin esille.

Molempien osapuolten on otettava taloudellista vastuuta, mikäli toisen tulot eivät riitä kattamaan molempien kumppanusten elämää. Kun pari keskustelee tuloista ja menoista rehellisesti ja suunnittelee kauaskantoisia säästömahdollisuuksia, voi rahasta johtuvat riidat välttää helpommin. Yhdessä asuvien pariskuntien kannattaa myös kilpailuttaa pankkinsa, vakuutuksensa ja mahdolliset lainansa siten, että hyödyt olisivat mahdollisimman suuria – ja kulut pieniä.

Mikäli suhteen osapuolet säästävät rahaa samalle tilille, ei kumpikaan tallettajista saa kajota säästöihin ilman toisen lupaa. Myös kodin kuukausibudjetti tulee pitää joustavana siten, etteivät yllättävät menot tai elämäntilanteen muutokset saa taloutta vararikkoon. Avoimuus, rehellisyys ja yhteinen vastuunkantaminen ovat parhaita keinoja toimivaan tilinhoitoon.