Suomalainen valistusvideo aiheuttaa myötähäpeää: ”Älä pistä itseäsi nettiin”

Digi · Stara.fi

Keski-ikäisten ja sitä vanhempien virkamiesten nuorille suuntaama valistus on lähtökohtaisesti tuomittu epäonnistumaan jo pelkästään siksi, että lähes poikkeuksetta valistusmateriaalien tekijöillä ei ole aavistustakaan siitä miten asia tulisi nuorille esittää oikealla tavalla.

Erityisesti valistusvideot ovat olleet perinteisesti vaikea valistuksen osa-alue, ja nyt siitä on saatu jälleen uusi malliesimerkki. Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveysvirasto on nimittäin julkaissut YouTube-sivuillaan valistusvideon, joka on saanut tyrmäävän vastaanoton sekä kohderyhmässä että muissa katsojissa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Helsingin kaupungin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän tekemä Tietokoneräppi-niminen video pyrkii kertomaan nuorille rap-kappaleen ja musiikkivideon myötä internetissä piilevistä vaaroista. Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviävän videon kommenteissa

– Pitikö tämä laittaa nettiin? Sitä ei saa sieltä enää ikinä pois, nimimerkki kukkuua totesi.

– Tulee mieleen Pasilan se huumevalistus-jakso jossa Pöysti vaahtosi siitä että tällainen alentuva idioottilähestyminen jossa aliarvioidaan kohdeyleisöä saa aikaan juuri päinvastaisen ilmiön, kuten sanoit itsekin. Repesin, ei vittu mitä sontaa. :D, nimimerkki BluesWailer totesi.

– Arvostan suuresti ajatusta tämän tuotoksen takana. Kyseessä on tärkeä aihe, josta nuoria ei voi liiaksi valistaa. Toteutus vain on kertakaikkisen onneton ja myötähäpeää aiheuttava. Ihmettelen, kuinka jotain näin köpöä on onnistuttukin saamaan aikaan, nimimerkki jallulihapulla kommentoi.