Nyt se on todistettu! Videopelien pelaaminen parantaa aivotoimintaa

Digi · Terhi Piiroinen

Viime aikoina on julkaistu lukuisia videopeleihin liittyviä tutkimuksia, ja osa ihmisistä on jopa arvellut, että positiivisuutta huokuvat tutkimukset olisivat valtavien peliyhtiöiden tilaamia selvityksiä joulusesonkia silmällä pitäen ja myyntiä tehostaen.

Äskettäin uutisissa esimerkiksi kerrottiin, että videopeleistä olisi apua lasten ADHD:n hoitamisessa. Nyt on kuitenkin julkaistu laaja tutkimus videopelien vaikutuksista aivojen suorituskykyyn, ja tutkimustulokset on noteerattu arvostetussa Molecular Psychiatry -julkaisussa, joka raportoi merkittävistä biologista psykiatriaa koskevista tutkimuksista. Max Planck Institute for Human Development suoritti kaksi kuukautta kestäneen testin tutkija Simone Kühnin johdolla.

Kokeessa oli testiryhmä, joka pelasi päivittäin 30 minuttia Super Mario 64 -peliä. Testihenkilöt kasvattivat aivojensa suorituskykyä kahdeksan viikon aikana niillä aivojen alueilla, joissa ohjaillaan ihmisen tilanhahmotuskykyä, muistia ja strategista ajattelua. Lisäksi testiryhmän aivokuvia verrattiin heidän aiempiin kuviin sekä ryhmään, joka ei pelannut videopelejä. Erot olivat huomattavia.

Tulosten valossa voidaan olettaa, että videopeleistä saattaa löytyä apua erilaisisten psyykkisten häiriöiden hoitamisessa. Tutkijat tahtovat kuitenkin muistuttaa, että ilmiötä ei todistettu tapahtuvat kaikilla videopeleillä ja esimerkiksi väkivaltaiset pelit saattavat aiheuttaa toisenlaisia vaikutuksia aivojen suorituskyvylle.