Sokea poistettiin opaskoirineen lennolta – matkustajat puolustivat

Matkailu · Terhi Piiroinen

Opaskoiria koulutetaan tärkeään tehtävään niiden pentuajasta saakka. Ne ovat tottuneet odottamaan ja noudattamaan omistajansa neuvoja usein prikuulleen koulutuksen mukaisesti. Nyt eräs opaskoira kuitenkin turhautui lentokoneen lähdön viivästymiseen.

Omistajansa Albert Rizzin matkustamon tuolin alla maannut koira ei malttanut enää olla kiltisti paikoillaan, kun lentokone oli odottanut lähtölupaa portilla peräti kahden tunnin ajan. Opaskoira Doxy otti jalat alleen ja levoton koira vaelteli pitkin lentokonetta hermostuneesti. Myös Albert oli tilanteesta turhautunut, ja sokean miehen oli hankala saada eläintä hallintaansa.

Lentokoneen henkilökunta päätti lopulta heittää Albertin ja Doxyn ulos koneesta. Muut matkustajat suorastaan pöyristyivät asiasta, ja he kieltäytyivät lentämästä US Airwaysin koneella Philadephiasta Long Islandille puolustaakseen sokeaa miestä ja hänen opastaan. Loppujen lopuksi koko 40 minuutin lento peruttiin ja matkustajat ottivat neljän tunnin linja-autokyydin perille.

Lentoyhtiö puolustutui väittämällä, että Albert olisi käyttäytynyt sopimattomasti lentohenkilökuntaa kohtaan. Lentoyhtiö on heidän tiedotteensa mukaan aina tukemassa erityistarpeilla varustettuja henkilöitä ja osallistuvat myös opaskoirien koulutukseen. Gothamist-lehden mukaan Albert Rizzi on antanut oman lausuntonsa Facebookiin, jossa hän kiittää kaikkia häntä tukeneita kanssamatkustajia, jotta oikeus lopulta voitti. Hän ja muut matkustajat kiistävät miehen epäasiallisen käytöksen.