Näin selviät perheen automatkasta kunnialla

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kuinka hauskalta kuulostaakaan syyslomalla perheen kesken suoritettu ruskaralli, jossa ajetaan ympäri Suomea tutustumassa uusiin maisemiin samalla, kun nautiskellaan oman perheen seurasta. Monet perheet tekevät syysretkensä autollaan, ja näillä vinkeillä voi reissusta saada entistäkin ikimuistoisemman.

”Äiti, koska ollaan perillä? Mua pissattaa!”, kuuluu yleensä perheen auton takapenkiltä viisi minuuttia kotipihasta lähtemisen jälkeen, kun evääksi tarkoitetut karkit on jo syöty ja penkin päällyskangas sotkettu tahmealla mehulla. Pitkän automatkan ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä painajaista, jos muistaa valmistella reissunsa etukäteen.

Kaiken a ja o on oikeanlainen pakkaaminen. Kun auton valmistelee reissua varten jo päivää ennen, eivät ipanat ehdi kyllästymään ennen starttaamista. Pienten lasten kanssa lähtö kannattaa ajoittaa joko aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, sillä näin vekarat voivat nukkua alkumatkan. Mukaan on myös pakattava eväät, jotta pikkunälän yllättäessä ei tarvitse pysähtyä ensimmäiselle kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle huoltoasemalle.

Jos kuitenkin vessahätä yllättää, kannattaa pysähtyä paikkoihin, jossa saa kerralla hoidettua muutakin – tankkaaminen, välipala, jaloittelu ja ikkunanpesu. Automatkalla kannattaa myös panostaa mukavuuteen ja lapsille on hyvä varata peittoja ja tyynyjä. Myös erilaiset pelit ja tablet-tietokoneet ovat oiva apu ajan tappamiseen.

Onnistuneesta reissusta jää muistoja pitkäksi aikaa, joten siitä tulisi nauttia täysin rinnoin. Vanhempien ei kannata stressata, mikäli suunnitelmat eivät menekään kuin Strömsössä. Leppoisa meininki tarttuu usein myös tenaviin. Kannattaa myös muistaa, että pienilläkin yllätyksillä on positiivisia vaikutuksia. Lapset innostuvat ikihyviksi, jos heidät vie matkan aikana vaikkapa eläinpuistoon tutkailemaan erilaisia otuksia vain hetken mielijohteesta. Matkavinkit antoi Huffington Post.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.