Elokuva-arvostelussa Nälkäpeli – Vihan liekit

Elokuvat · Terhi Piiroinen

Suurta suosiota saavuttanut Nälkäpeli-kirjasarja sai eilen valkokankaille toisen osansa. Nälkäpeli – Vihan liekit pyrkii toistamaan Suzanne Collinsin samannimisen kirjan elokuvakatsojien nautittavaksi. Kirjoihin perustuvissa elokuvissa on aina vaarana tarinan venähtäminen, kun juoni pyritään pitämään kattavana, mutta tarpeeksi tiiviinä.

Sama ongelma toistuu myös Vihan liekeissä, sillä varsinainen myllytys käynnistyy vasta ensimmäisen katselutunnin jälkeen. Kokonaiskesto on jokseenkin pitkä 2,5 tuntia. Elokuvatrilogian ensimmäinen osa sai eniten pyyhkeitä kirjan lukeneilta faneilta ja aikuisikäiseltä yleisöltä. Elokuvaa moitittiin liian teinikeskeiseksi, joten Vihan liekit on selkeästi pyrkinyt poistamaan ylimääräisen romantisoinnin pois. Rakastunut koulutyttövaihe siis väistyy, ja vuoron saa vahva realismin ja fantasian ansioikkaasti yhdistävä vastakkainasettelu. Nälkäpeli muuttuu nyt valtapeliksi.

Vihan liekit venyttää upeasti hahmojensa oikeustajua. Katniss Everdeen ja Peeta Mellark joutuvat vastentahtoisesti osallistumaan Nälkäpelin voittajina vuotuiselle voittajakiertueelle. He toimivat hallituksen sätkynukkeina, ja esittävät valtion lellikkejä tekohymyään virnistäen. Katsojan on suorastaan pakko ajatella, että voiko nykymaailman touhu joskus lipsahtaa samanlaiseksi? Elokuva peilaa väkisinkin jo olemassa olevia sensuurivaltioita, vaikka sijoittuu vahvasti kuvitteelliseen tulevaisuuteen. Isoveli nimittäin valvoo ja kontrolloi.

Kieltojen ja rajoitusten kehto ei sovi elokuvan päähenkilöiden ajatusmaailmaan, ja Panemin vyöhykkeillä on myös käynnistynyt kapinahenkisiä liikkeitä Capitolia vastaan. Presidentti Snow syyttää kaikesta Katnissia, ja antaa ilmoituksen, että 75. Nälkäpeli tullaan pelaamaan edellisvuosien voittajien kesken. Tästä julistuksesta käynnistyvät elokuvan parhaat kohtaukset, ja tuotanto on päässyt toden teolla näyttämään kyntensä ääniä, lavasteita ja upeaa puvustusta myöten.

Jos edellinen peli oli lasten leikkiä, taistelevat areenalla nyt aikansa supersankarit. Varsinaista Nälkäpelin pelaamista ja siihen liittyviä tapahtumia olisi toivonut elokuvaan enemmän. Kaiken kaikkiaan tarina yhdistelee upeasti yhteiskunnan solmukohtia ja sairasta kuuluisuuden ihannointia pakettiin, jonka tarkoituksena on herättää ajatuksia. Vaikka kuvitteellinen tarina ei välttämättä toimi maailman pelastamisen ohjenuorana, antaa se hyvän esimerkin siitä, mitä järjetön vallanhimo ja kansan kontrollointi voi äärimmillään olla.

Vähältä piti -tilanteet kuljettavat draaman kaarta oivasti kliimaksia kohti, ja juoni vetää muutaman erittäin toimivan ässän hihassaan, jotka saavat katsojat myhäilemään mielihyvästä. Tällä kertaa elokuvassa toistuvat myös kaikki elementit sekä usko, toivo ja rakkaus.

Lajityyppi: Draama, toiminta, jännitys, seikkailu, sci-fiOhjaaja: Francis LawrencePääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Lenny Kravitz, Sam Claflin, Philip Seymour HoffmanEnsi-ilta: 20.11.2013Kesto: 2h 26 minIkäraja: 12

Pisteet: 4/5